Svijet

ZOVU GA "KOLJAČ" I ON JE GLAVNA META IZRAELA! Sinvar je lider HAMASA u Gazi, već ga proglasili MRTVIM ČOVJEKOM!

Autor Jana Desovski

Izrael je više puta hapsio Sinvara, a on je proveo 24 godine u zatvoru.

Izvor: Profimedia/SOPA Image

Izraelska vojska je na svom zvaničnom Tviter nalogu objavila video u kojem se navodi da je Jahja Sinvar direktni neprijatelj Izraela i da je njegova 'organizacija Hamas pretnja cijelom svetu'. Sinvar je aktuelni lider Hamasa nakon što je preuzeo dužnost od Ismaila Hanijeha 2017. godine, prenosi Gardijan. Kao de fakto vladar Gaze, Sinvar je najviši zvaničnik Hamasa u Gazi. On je najmoćniji vođa Hamasa posle Hanije, koji živi u egzilu u Kataru, piše The Telegraph.

Vlada Hamasa i njene kancelarije nalaze se u gradu Gaza, koji je trenutno pod opsadom izraelskih snaga. Izrael smatra Sinvara odgovornim za napade na Izrael 7. oktobra u kojima je poginulo više od 1.300 Izraelaca i stranih državljana. 

"Novo lice zla"

Jahja Ibrahim Hasan Sinvar rođen je 1962. u palestinskom izbegličkom kampu u Kan Junisu, u južnoj Gazi, prema The Jewish Virtual Library.. Studirao je arapski na Islamskom univerzitetu u Gazi. Osamdesetih godina prošlog vijeka, Sinvarov posao je bio da ubija stanovnike Gaze koji su sarađivali sa Izraelom, piše The Economist.

2015. godine, američki Stejt department proglasio je Sinvara teroristom. "Srušićemo granicu i iščupaćemo njihova srca iz njihovih tijela", navodno je rekao Sinvar 2018. godine, kako citira ID. Bivši izraelski premijer Jair Lapid nazvao ga je "novim licem zla".

"Taj čovjek nam je na vidiku", rekao je za Njujork tajms potpukovnik Ričard Heht, portparol vojske. "On je mrtav čovjek koji hoda, a mi ćemo ga pronaći", rekao je. "On je svoju karijeru izgradio na ubijanju Palestinaca kada je shvatio da su saradnici. Tako je postao poznat kao koljač Kan Junisa", rekao je pukovnik Heht za LBC Nevs.

Smatra se ključnom figurom koja povezuje Hamasov politbiro sa brigadama Iz al-Din al-Kasam, Hamasovim naoružanim krilom, prema Evropskom savetu za spoljne odnose.

Proveo 24 godine u zatvoru

Izrael je više puta hapsio Sinvara, a on je proveo 24 godine u zatvoru. Oslobođen je tokom razmene zarobljenika sa izraelskim vojnikom Giladom Šalitom 2011. godine. Izrael je rekao da je njegov krajnji cilj potpuno uništenje Hamasa, a trenutno se priprema za kopnenu invaziju na Gazu. Vjeruje se da su se izvestan broj militanata Hamasa ukopao u razrađenu mrežu podzemnih tunela.

"Jahja Sinvar je komandant i on je mrtav čovjek", rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari za The Times of Israel. IDF je u četvrtak saopštila da priprema više od 350.000 rezervista za mogući kopneni rat u Gazi.

Tagovi