Svijet

STRAVIČNO! IZRAEL TVRDI DA JE HAMAS BEBAMA ODSIJECAO GLAVE: Javili se svjedoci - "To je varvarski čin"

Autor Ivana Vlajković

Iz Izraela kažu da su militanti Hamasa koji su napali kibuc Beri odrubili glave djeci.

Izvor: Profimedia

U najnovijem medijskom izvještaju, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Džonatan Konrikus rekao je da vojska "može sa relativnom sigurnošću da kaže" da su militanti Hamasa koji su u subotu napali kibuc Beri odrubili glave djeci.

Portparol Benjamina Netanjahua i najmanje jedan pripadnik ID ponovili su izvještaje o odsijecanju glava bebama i drugim civilima od strane Hamasa, ali su ti izvještaji do sada bili povezani sa napadima u drugom kibucu, Kfar Azu. Te tvrdnje je ponovio američki predsjednik Džo Bajden u obraćanju liderima jevrejske zajednice u srijedu, ali u komentarima koje je kasnije objavio Vašington post, portparol Bijele kuće je pojasnio da ni američki zvaničnici ni Bajden nisu vidjeli fotografije niti su nezavisno potvrdili takve izvještaje i da je Bajden "zasnovao svoje komentare o navodnim zločinima na tvrdnjama Netanjahuovog portparola".

"Nikada nisam mislio da ću vidjeti i imati potvrđene slike terorista koji odsijecaju glave djeci", rekao je Bajden. Tvrdnje o odrubljivanju glava takođe su objavljene u izraelskim i međunarodnim medijima, ali ih Gardijan nije nezavisno potvrdio. Juče je Josi Landau, jedan od lidera Zake, izraelske dobrovoljne civilne organizacije za hitne slučajeve, navodno rekao za CBS vesti da je vidio djecu i bebe sa odsiječenim glavama. Nije precizirao lokaciju, prenosi Index.hr.

Dajući najnovije informacije o vojnoj situaciji rano jutros, portparol IDF-a Konrikus, govoreći o kibucu Beri, rekao je: "Od 1.000 Izraelaca koji su živjeli u ovoj prelijepoj zajednici, 100 je ubijeno. Poslati su iz tog kibuca u vrećama za tijela, uključujući i djecu, uključujući i bebe.

Imali smo veoma, veoma uznemirujuće izvještaje sa terena da ima beba kojima su odsiječene glave. I priznajem, trebalo nam je vremena da zaista shvatimo i da provjerimo taj izvještaj i bilo je teško povjerovati da je čak i Hamas mogao da izvrši takav varvarski čin.

Ali nakon što su se javili očevici i nakon što je visoki zvaničnik Zake da je video tijela obezglavljenih beba, mislim da sada možemo sa relativnom sigurnošću reći da se to, nažalost, dogodilo u Beri. To je ono što je Hamas uradio građanima Izraela", kazao je portparol.

Hamas, pak, tvrdi da nije obezglavljivao bebe.