Svijet

KRAJ, PALESTINA OSTAJE BEZ PARA! Spuštena rampa, sve zaustavljeno do daljnjeg zbog napada na Izrael

Autor Aleksandar Blagić

Evropska unija je zamrzla fond pomoći Vladi Palestine zbog rata u Izraelu koji je počeo u subotu 7. oktobra u ranim jutarnjim časovima.

Izvor: Profimedia

Evropska unija je zamrzla fond pomoći Vladi Palestine zbog rata u Izraelu koji je počeo u subotu 7. oktobra u ranim jutarnjim časovima, piše "Politiko". Oliver Varhelji, komesar za proširenje Evropske unije, je rekao da je fond od 690 miliona evra zamrznut i da će sve donacije biti suspendovane do daljnjeg.

"Temelji mira, tolerancije i zajedničkog života sada moraju da se razmotre. Podsticanje na mržju, nasilje i veličanje terora je zatvoralo umove mnogih. Potrebna nam je akcija i to odmah", rekao je Varhelji na svom "X" nalogu, nekadašnjem "Tviteru".

Ova odluka znali da se sve momentalno stavlja na "stendbaj". To se odnosi na sve isplate, projekte, a i predlozi budžeta se odlažu do daljnjeg.

Evropska unija je u 2022. godini donirala Palestini 300 miliona eura, a od 2021. do 2024. godine ukupno 1,8 milijardi eura. Novac se trošio na isplatu plata i finansiranje brojnih projekata koji pomažu izbjeglicama.

Prvi sastanak evropskih diplomata o ratu u Izraelu će se održati u utorak 10. oktobra u prepodnevnim časovima. Evropska unija se dosad suočavala sa kritikama od strane izraelskih diplomata zbog finansiranja organizacija u Palestini aludirajući da nije poznato na šta je novac utrošen iako je poslat namjenski.