Svijet

POSKUPLJUJE NAMIRNICA KOJU SVI OBOŽAVAJU! "Postaće nedostižna zbog CIJENE" - za sve je kriv toplotni talas u Evropi!

Autor Jana Desovski

Zbog toplotnih talasa u Evropi skaču cijene namirnica.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Toplotni talasi širom Evrope mogli bi uskoro da dovedu do porasta cijena maslinovog ulja, piše CNN. Ekstremne vrućine kojima je bio izložen južni dio Evrope uzimaju danak na stablima maslina. Drugu godinu zaredom žetva će biti manja od očekivane jer stabla, da bi se zaštitila od suše i vrućine, ranije odbacuju plodove. Rezultat je povećanje cijene maslinovog ulja.

Španija, najveći svjetski proizvođač maslinovog ulja, je među regionima koji su najviše pogođeni globalnim zagrijavanjem. Temperatura je već u aprilu dostigla 40 stepeni Celzijusa, a od velikih vrućina stradaju i maslinjaci u Italiji i Grčkoj. Stručnjaci za maslinarstvo strahuju da će doći do smanjenja berbe za 30 odsto u odnosu na petogodišnji prosjek.

"Ne vidimo nikakav predah na horizontu", rekao je Valter Zanre, direktor kompanije za preradu maslina Filipo Berio. Prema grafikonu Banke federalnih rezervi St. Louis, cijena maslinovog ulja u julu je bila 8.599 dolara po metričkoj toni (7.800 dolara po toni), što je značajno povećanje u odnosu na prošlo ljeto kada su cijene bile manje od polovine. Druga najveća cijena koju je banka zabilježila bila je na kraju 1996. godine, više od 6.240 dolara po metričkoj toni (5.660 dolara po toni).

Međunarodni savjet maslinara, međutim, nije proglasio krst i sada radi na strategijama za lakši uzgoj maslina u ekstremnim vrućinama i suši. Međutim, neimenovani član savjeta rekao je da je svjetska proizvodnja maslinovog ulja pala od 20. oktobra 2022. do septembra 2023. godine, što je prvenstveno posljedica klimatskih promjena. Kako takav scenario utiče na cijene maslinovog ulja, možda najbolje ilustruje ono što se dogodilo sa cenama paradajza u Indiji, gdje su intenzivne vrućine i obilne kiše doprinijele povećanju cijene za više od 400 odsto.