Svijet

IZRAEL POKRENUO ELITNU JEDINICU "ŠAJATET 13"! ZOVU IH TIHI VOJNICI, evo čime su naoružani

Autor Petar Latinović

Njeni operativci su specijalisti za borbu protiv terorizma i spasavanje talaca.

Izvor: Youtube/printscreen/Agilite

Izraelske odbrambene snage saopštile su u nedelju uveče da je mornarička elitna jedinica komandosa Šajetet 13 privela višeg člana terorističke grupe Hamas, pošto su borbe na jugu Izraela nastavljene više od 40 sati nakon napada Hamasa na tu zemlju.

IDF je saopštila da je zamjenik komandanta južnog odjeljenja Hamasovih pomorskih snaga, Muhamed Abu Gali, zarobljen od strane Šajeteta 13.

Osumnjičeni se nalazi u pritvoru i trenutno ga ispituju“, navodi se u saopštenju IDF-a.

Nisu dati dodatni detalji o tome kako je Abu Gali zarobljen. Po poslednjim informacijama Abu Gali je najviši član Hamasa kojeg je Izrael zarobio tokom borbi koje su u toku.

Trebalo bi napomenuti i to da su pomorske snage Hamasa pokušale su da pokrenu nekoliko napada tokom borbi koje uveliko traju, šaljući teroriste preko mora da se infiltriraju u Izrael. Izraelska mornarica je saopštila da je ubila desetine terorista Hamasa tokom pokušaja da izvedu napade sa mora. IDF si u nedelju uveče saopštile da se još bori protiv palestinskih teroista na izraelskoj teritoriji, 40 sati nakon početka rata koji je teroristička grupa Hamas pokrenula u subotu ujutro.

Podsjećanja radi, teroristička grupa Hamas sa sedištem u Gazi pokrenula je napad bez presedana na Izrael, ispalivši hiljade raketa i poslavši stotine naoružanih ljudi u izraelske zajednice kopnom, morem i vazduhom, ubivši najmanje 700 osoba i ranivši preko 2.200. Teroristi Hamasa su takođe uzeli za taoce najmanje 130 Izraelaca, uključujući civile i vojnike.

“Stalne i rezervne kopnene snage IDF-a, u saradnji sa drugim snagama bezbjednosti, vode dugotrajne borbe u gradovima oko Gaze. Snage IDF-a neutralisali su stotine terorista u gradovima, na granici i na obali, u poslednjih 40 sati“, navodi se u saopštenju IDF-a.

IDF su saopštile da su trupe nastavile da vrše pretrese po gradovima u toj oblasti i da i dalje razmjenjuju vatru sa teroristima. Izraelci su takođe evakuisani iz gradova blizu granice sa Gazom. U međuvremenu, IDF je saopštio da je pokrenuo masivne vazdušne napade na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze. IDF je saopštila da su Šudžaija i Bejt Hanun „gnezda terora“ koje Hamas koristi za napade na Izrael. IDF je tokom dana saopštila da je gađala i brojne nebodere u Pojasu Gaze i domove viših članova Hamasa, jer su na tim lokacijama bila smještena sredstva koja pripadaju terorističkoj grupi.

BONUS VIDEO:

(MONDO)