Svijet

ZBOG ČEGA JE BAJDEN NA UDARU KRITIKA I REPUBLIKANACA I DEMOKRATA? U predizbornoj kampanji obećavao sasvim suprotno

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Predsjednik SAD Džo Bajden na udaru je kritika i republikanaca i demokrata nakon što je njegova administracija najavila izgradnju novog graničnog zida u Teksasu.

Bajden o ulasku u rat
Izvor: Youtube/CBS

Bajden je rekao da nije u mogućnosti da zaustavi taj posao jer je finansiranje otkazano dok je Donald Tramp bio predsjednik.

Članovi njegove Demokratske stranke rekli su da zidovi ne funkcionišu, dok su ga rivalski republikanci optužili za licemjerje.

Oko 32 km barijera biće izgrađeno u rijetko naseljenom dijelu doline Rio Grande.

Dok je vodio kampanju za predsjednika 2020. godine, Bajden je obećao da neće podići ni jednu stopu zida ako bude izabran. Rekao je da to "nije ozbiljno političko rešenje".

Međutim, toku prethodne nedelje, njegova administracija je iskoristila svoja široka izvršna ovlašćenja da se odrekne više od dvadesetak federalnih zakona, uključujući i one koji su dizajnirani da zaštite divlje životinje, kako bi omogućila izgradnju više barijera duž američko-meksičke granice u južnom Teksasu.

U obavještenju, sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas rekao je da postoji „akutna i hitna potreba" za izgradnjom.

To je izazvalo oštre i momentalne kritike kako od strane velikih partija, tako i od aktivista za zaštitu životne sredine i grupa za ljudska prava.

Maiorkas je rekao da je Bajdenova administracija prema zakonu obavezna da koristi novac koji je Kongres dodijelio 2019. za granične barijere.

„Pokušao sam da ih natjeram da preusmjere taj novac, nisu htjeli i sada ne mogu to zaustaviti", rekao je Bajden i dodao da ne misli da su granični zidovi efikasni.

U kasnijoj izjavi, Maiorkas je odbacio tvrdnju da je administracija promijenila svoju graničnu politiku potpisivanjem nove izgradnje.

„Ova administracija je jasno stavila do znanja da granični zid nije rješenje", rekao je on i dodao:

„To ostaje naš stav i naša pozicija se nikada nije pokolebala".

Ali komentari nisu ni malo spriječili kritike sa svih strana.

Bajdenova administracija takođe je najavila da će nastaviti deportacije ilegalnih venecuelanskih migranata, od kojih je oko 50.000 stiglo na granicu SAD i Meksika samo u septembru.

Sve veći broj migranata u gradovima kao što je Njujork postao je izazov za predsjednika koji se suočio sa intenzivnim kritikama zbog svog upravljanja granicom.

Američke vlasti su od prošlog oktobra pritvorile više od 2,2 miliona migranata duž američko-meksičke granice.

Izgradnja graničnog zida bila je potpisna politika Donalda Trampa kao predsjednika i žestoko su joj se protivile demokrate, uključujući Bajdena.

Sam Tramp je rekao da ova nova konstrukcija pokazuje da je bio u pravu.

„Hoće li se Džo Bajden izviniti meni i Americi što je trebalo toliko vremena da se pokrenemo?" napisao je u objavi na svojoj platformi Truth Social u četvrtak.

Republikanci su takođe kritikovali Bajdena za ono što vide kao nagli zaokret u politici protiv koje je vodio kampanju.

„Nije mislio da zidovi funkcionišu, što je potpuno ludilo", rekao je za Bi-Bi-Si republikanski predstavnik Sjeverne Karoline Ralf Norman.

„Šta se promijenilo? Reći ću vam šta se promijenilo - američkom narodu je muka i umoran od gledanja kako su njihovi gradovi preplavljeni", kazao je on.

Demokrate su se u međuvremenu takođe ustremile na predsjednika.

Predstavnik Henri Kuelar, čiji okrug obuhvata okrug Star gde će se odvijati nova izgradnja, rekao je za Bi-Bi-Si da ne veruje da će njegovi birači biti zadovoljni tom najavom.

„Još uvijek sam protiv rešenja iz 14. veka nazvanog „zid", za problem 21. veka", rekao je on i dodao:

„Želim da vidim više osoblja, više tehnologije".

Demokratska kongresmenka Aleksandrija Okasio-Kortez nazvala je to „okrutnom politikom" i pozvala predsjednika Bajdena da „obrne kurs".

Bajdenova administracija se takođe suočava sa kritikama od strane zagovaračkih grupa kao što je Američka unija za građanske slobode ili ACLU, koja je tu odluku nazvala „dubokim neuspjehom".