Svijet

TRAMPOVI NAJBLIŽI SARADNICI IZNIJELI NOVE OZBILJNE OPTUŽBE NA NJEGOV RAČUN: Da li je ovo najjači udar na novu kampanju?

Autor Euractiv.rs

Donald Tramp je iznio niz uvreda tokom svog mandata, na račun ratnih vojnih invalida. To, smatraju stručnjaci, nije nikako dobro za njegovu kampanju.

Izvor: Profimedia

Džon Keli, šef Bijele kuće za vrijeme mandata Donalda Trampa, dao je najoštriju kritiku na račun bivšeg predsjednika u ekskluzivnom saopštenju za CNN i javno potvrdio neke od optužbi na račun bivšeg predsjednika SAD koje su iza kulisa bile usmjerene protiv pripadnika američkih oružanih snaga i veterana.

"Šta mogu dodati što već nije rečeno?" rekao je Keli, upitan da prokomentariše svog bivšeg šefa u svjetlu nedavnih izjava drugih bivših zvaničnika Trampove administracije.

"Osoba koja smatra da su oni koji brane svoju zemlju u uniformi ili su oboreni ili teško ranjeni u borbi, ili su godinama bili mučeni kao ratni zarobljenici, svi 'gubitnici' jer 'nema ničega u tome za njih'. Osoba koja nije željela biti viđena u društvu vojnih invalida jer 'to nije dobro za mene'. Osoba koja tvrdi da su naši najdragoceniji heroji koji su dali život za Ameriku 'gubitnici' i ne bi posetili njihove grobove u Francuskoj - govorio je o bivšem saradniku.

U saopštenju, Keli potvrđuje, javno, nekoliko detalja iz članka iz 2020. godine u časopisu "The Atlantic", trenutak kada se Tramp obratio Keliju na Dan sećanja 2017. godine, dok su stajali među onima koji su poginuli u Avganistanu i Iraku u odeljku 60 na Nacionalnom groblju Arlington, rekavši da ne razumije šta su oni imali od toga.

Članak pominje i Trampovu posjetu Francuskoj 2018. godine povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, gde je, prema rečima nekoliko visokih zvaničnika, Tramp rekao da ne želi posjetiti grobove američkih vojnika sahranjenih u Aisne-Marne Američkom vojnom groblju blizu Pariza, jer "Zašto bih išao na to groblje? Puno je gubitnika”.

"Ne želim ih", rekao je Tramp. "To mi ne izgleda dobro."

Ova priča se poklapa s nedavnom pričom iz istog medija, koji se bavio likom I delom penzionisanog predsedavajućeg Združenog štaba Generala Marka Milija, gde Tramp ne reaguje dobro na viđenje teško ranjenog kapetana Luja Avile kako peva "God Bless America" na događaju dobrodošlice za novog predsedavajućeg. "Zašto dovodiš ljude poput njega ovde? Niko ne želi videti to, ranjene", kaže Tramp.

Izjava Kelija za CNN dolazi nekoliko dana nakon što je bivša pomoćnica u Bijeloj kući za vrijeme Trampa, Kasedi Hačinson, dala intervju za CNN promovišući svoju novu knjigu "Dosta" i upozorila javnost da "Donald Tramp predstavlja najozbiljniju pretnju kojoj ćemo se suočiti za vreme našeg života, i potencijalno u američkoj istoriji."

"Dosta", zanimljivo, sadrži scenu u kojoj Hačinson i tadašnja direktorka komunikacija Bijele kuće, Alisa Fara Grifin, osporavaju članak iz 2020. godine Džefrija Goldberga. Grifin je poslala izjavu za The Atlantic nakon što je taj članak objavljen, poričući izveštaj.

Nijedan drugi predsjednički kandidat u istoriji nije imao toliko kritičara iz svojih najbližih saradnika, pokazuju nova saznanja.

Njegov bivši sekretar za odbranu, Mark Esper, rekao je da misli kako Tramp nije sposoban za funkciju I da stavlja sebe ispred zemlje.

Bivši generalni državni advokat Bila Bar rekao je CBS-u u junu da je "on krajnji narcis. I stalno se bavi bezobzirnim ponašanjem... Uvek će stavljati svoje interese, i zadovoljenje vlastitog ega, ispred svega ostalog, uključujući interese zemlje. Naša zemlja ne može, znate, biti terapijska sesija za, znate, muškarca u nevolji poput ovog."

Tagovi