Svijet

ODMAH TREBA PREDUZETI MJERE: Evropski vodni resursi su ugroženi, da li je "plavi sporazum" rješenje?

Autor Euractiv.rs

Višestranačka grupa poslanika u Evropskom parlamentu objavila je zajednički poziv za uspostavljanje ambicioznog "Evropskog plavog sporazuma" za zaštitu vodnih resursa od klimatskog stresa i promovisanje energije okeana.

Izvor: Instagram/screenshot

"Plavi sporazum EU" bi dopunio ciljeve Evropskog zelenog dogovora kroz održivo upravljanje snabdevanja vodom.

"Voda je osnovni resurs koji održava život na zemlji, naše ekosisteme i ekonomiju", kaže se u pismu koje je potpisala višestranačka grupa poslanika EP.

Međutim, oni upozoravaju da se Evropa sve više suočava sa izazovima vezanim za vodu koji zahtjevaju hitnu pažnju, rekavši da su "uticaji klimatskih promena, urbanizacije, industrijalizacije i poljoprivrednih praksi izvršili ogroman pritisak na naše vodne resurse".

"Ljetnje suše i poplave širom Evrope bile su još jedan oštar podsjetnik da treba odmah da preduzmemo mjere u svakoj državi članici i na nivou EU", rekla je Pernil Vajs, danska poslanica desnog centra koja predsjedava grupom za vodu Evropskog parlamenta u Evropskom parlamentu.

"Ne činiti ništa će nas dugoročno koštati mnogo više od ulaganja u održivo upravljanje vodom", dodala je ona u izjavi, pozivajući na "holističku" strategiju za rešavanje pitanja vode u različitim sektorima kao što su poljoprivreda, životna sredina, industrija, energije i kućne upotrebe.

Plava ekonomija

Strategija EU za vodu bi takođe obuhvatila takozvanu "plavu ekonomiju", koja uključuje industriju zasnovanu na okeanu i obali, kao i obnovljive izvore energije na moru kao što su energija vjetra i plime.

Evropska komisija kaže da je energija okeana neophodna za postizanje klimatskih ciljeva EU, ali se sektor suočava sa izazovima u vezi sa ograničenim pomorskim prostorom i potencijalnim uticajima na životnu sredinu, navodi se u nedavnom izveštaju Evropskog revizorskog suda.

Istovremeno, poslanici EP upozoravaju da zelena i digitalna tranzicija Evrope dodatno opterećuje vodne resurse, navodeći "vodointenzivne sektore kao što su poluprovodnici i proizvodnja vodonika" koji se promovišu na nivou EU bez razmatranja njihovog uticaja na vodne resurse .

"Ključni sektori privrede imaju tendenciju da imaju koristi od namjenskih fondova, ali jedan suštinski aspekt njihovih lanaca vrednosti ostaje zaboravljen: voda. Realnost je, međutim, da se prelazak na neto nultu ekonomiju jednostavno ne može dogoditi bez toga", navodi se u pismu.

Zakon o pametnoj vodi

Da bi se pozabavili tim višestrukim pitanjima, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju na imenovanje posvećenog potpredsednika Evropske komisije koji će se baviti bezbednošću i otpornošću na vodu.

Krajnji cilj, dodaju oni, je stvaranje "zakona za pametne vode" kako bi se postiglo društvo u kome se "vrijednost vode prepoznaje i razumije".

"Voda je naš najdragocjeniji resurs. Evropa treba da prepozna važnost vode u svim svojim politikama, a za to je potrebna ambiciozna strategija na nivou Evropskog zelenog dogovora", rekao je Pietro de Lotto, koordinator za Plavi dogovor EU u Evropskom ekonomskom i socijalnom komitetu (EESC). ), konsultativno tijelo.

"Evropsko civilno društvo je spremno da doprinese tome i zadovoljstvo nam je da udružimo snage sa poslanicima Evropskog parlamenta koji dele našu ambiciju. Vrijeme je za Plavi dogovor EU!"