Svijet

POČINJE ISTORIJSKI PROCES SUĐENJA DONALDU TRAMPU: Od milionske odštete do zabrane bavljenja poslom, sve je u igri

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Suđenje Donaldu Trampu prati mnogo pitanja, od toga koliku bi novčanu odštetu mogli optuženi da plate do zalaganja da im se zabrani bavljenje poslom. Za to vrijeme, Tramp aktivno učestvuje u kampanji

Bivši predsednik Donald Tramp pokazuje pesnicom predstavnicima medija pre nego što napusti Trampovu kulu u utorak,
Izvor: Profimedia

Apelacioni sud u Njujorku odbio je danas da odloži suđenje Donaldu Trampu za građansku prevaru, zakazano za 2. oktobar, nakon što je bivši američki predsjednik optužio sudiju da je pogriješio kada je odbio da odbaci veći dio ovog slučaja. Tramp će prisustvovati sudskom procesu koji se vodi protiv njega, njegovih najstarijih sinova, njihovih kompanija i izvršnih direktora "Trump Organization" u Njujorku.

Ova odluka predstavlja značajnu pobjedu za njujoršku državnu tužiteljku Letisiju Džejms, koja je podigla tužbu u septembru prošle godine, tvrdeći da su počinili prevare uvećavajući vrijednost imovine u finansijskim izvještajima kako bi dobili povoljnije uslove za komercijalne hipoteke i osiguravajuće polise.

Šta je sve potrebno znati pre početka "istorijskog suđenja"?
Tramp je uvećao svoju neto vrijednost za čak 3,6 milijardi dolara u tri odvojene godine između 2011. i 2021. godine, prema navodima tužiteljke. Njegovi advokati osporavaju ove tvrdnje, tvrdeći da su procjene vrijednosti imovine veoma subjektivne i da još razmatraju šta ova presuda znači za budućnost kompanije.

Tramp i njegove kompanije mogle bi biti primorane da plate veliku odštetu za dobit koju su navodno stekli kroz svoje prevare u poslovanju. Koja je cifra u igri, još nije poznato. Očekuje se da će sudija razmotriti tvrdnje o falsifikaciji poslovnih dokumenata i osiguravajućim prevarama koje su navedene u tužbi u vezi sa poznatim nekretninama, iako je već utvrdio da je na nekom širem nivou prevara sprovedena.

Šest tačaka optužnice su falsifikat poslovnih dokumenata, zavjera za falsifikovanje poslovnih dokumenata, izdavanje lažnih izveštaja, zavjera za izdavanje lažnih finansijskih izveštaja, osiguravajuća prevara i zavjera za izvršenje osiguravajuće prevare.

Tužilac Džejms takođe traži da sud razmotri zabranu Trampovima da obavljaju funkcije u nekom njujorškom preduzeću i da zaustavi kompaniju da se bavi poslovnim transakcijama u narednih pet godina.

Kakav je mogući uticaj presude o prevarama?
Na ročištu u srijedu nakon što je presuda doneta, Trampov advokat pitao je sudiju “kako će izgledati ovo suđenje sada"

Sudija je poništio poslovne sertifikate Trampovih subjekata koji su tuženi u slučaju, uključujući Trampovu organizaciju. Sada se mora uspostaviti upravnik koji će „upravljati raspuštanjem“ korporativnih entiteta, po nalogu.

Postavlja se pitanje kako će rasformirati imovinu; da li će odluka uticati na imovinu van savezne države Njujork, uključujući Mar-a-Lago; i da li bi Trampovi mogli prenijeti imovinu sa sjedištem u Njujorku u novu kompaniju izvan države.

Kise je rekao da pravni tim nije siguran koje Trampove kompanije su obuhvaćene ovom odlukom, napominjući da ih ima više od 400 ili 500.

Ko će svedočiti?
Očekuje se da će Donald Bender, dugogodišnji poreski konsultant Trump Organization-a, svjedočiti kao prvi svjedok tužiteljke.

Bivši predsjednik, njegova odrasla djeca i njegovi najbliži poslovni savjetnici su navedeni kao potencijalni svjedoci kako za tužitelja, tako i za odbranu. Međutim, biti naveden kao potencijalni svjedok ne znači automatski da će biti pozvan da svjedoči.

Iako Tramp može odabrati da odustane od prisustva na građanskom suđenju, advokati bivšeg predsjednika su naznačili da želi da svjedoči pred sudom.

Tramp je ranije dao iskaz u vezi sa slučajem i rekao da je Alen Vajselberg, bivši glavni finansijski direktor Trump Organization-a, i njegovo osoblje "pretežno" pripremalo finansijske izvještaje. Tramp je rekao da je imao malu ili nikakvu ulogu u pripremi finansijskih izveštaja nakon 2015. godine, kada je počeo kampanju za predsjednika.

Većina navedenih potencijalnih svjedoka takođe je dala iskaze.

Ivanka Tramp se nalazi na listi potencijalnih svjedoka, iako je apelacioni sud države u junu ove godine odlučio da optužbe protiv najstarije kćerke bivšeg predsjednika treba odbaciti jer ne spadaju pod zastarjelost.

Bivši lični advokat Majkl Koen i nekoliko drugih trenutnih i bivših zaposlenika u organizaciji takođe su navedeni kao potencijalni svjedoci. Vajselberg, koji je proveo vrijeme u zatvoru na Rikers Islandu kao dio nagodbe zbog krivične poreske prevare povezane sa radom u kompaniji, takođe se očekuje da će svjedočiti.

Koliko će trajati suđenje?
Sudija je rezervisao tri mjeseca za suđenje, ali nije jasno da li će slučaj trajati toliko dugo sada kada je utvrđeno da su Tramp i njegovi suoptuženici odgovorni za prevaru.

Suđenje je zakazano da počne u 10 časova po lokalnom vremenu i završi se u 16:30 svaki dan osim petkom, kada će se suđenje prekinuti u 13 časova kako bi sudija obavio druge sudske poslove.

Čekajući suđenje Tramp radi na kampanji
Bivši predsjednik, koji aktivno radi na kampanji za drugi mandat, suočava se sa sve gušćim rasporedom krivičnih i građanskih postupaka kako se 2024. godina približava.

Kada su advokati Trampa u ovom građanskom slučaju tražili odloženje suđenja, njujorški tužilac je tvrdio da čak i kratkotrajno odlaganje može "izazvati haos" u rasporedu suđenja, jer bi moglo izazvati sukobe sa njegovim predstojećim slučajevima u drugim sudovima.

Tramp se suočava sa četiri krivične optužnice podignute ove godine, kao i drugim građanskim postupcima.

Drugo suđenje spisateljki E. Džin Keri u federalnom sudu u Menhetnu zbog tužbe za građansko klevetanje zakazano je za januar. Tramp, koji je već proglašen odgovornim za klevetu od strane porote u sličnom slučaju sa Kerijem prošle godine, može odustati od prisustva na tom građanskom suđenju.

Dva krivična slučaja protiv Trampa zakazana su za mart u Njujorku i Vašingtonu, DC.

Tagovi