Svijet

RUSI OBORILI SVOJ AVION?! Pao lovac blizu linije fronta, sumnja se na S-300!

Autor Aleksandar Blagić

Pojavili su se izvještaji koji tvrde da je Rusija izgubila borbeni avion SU-35 Flanker blizu linije fronta oko Tokmaka u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Pojavili su se izvještaji koji tvrde da je Rusija izgubila borbeni avion SU-35 Flanker blizu linije fronta oko Tokmaka u Ukrajini, prenosi "Indeks". Ukrajinski izvori tvrde da je ruski lovac oboren raketama zemlja-vazduh S300.

Kasniji izvještaji sugerišu da su ruske kopnene snage odgovorne za obaranje letjelice. Ukrajinski novinar je na Telegramu objavio post o incidentu.

"U stvari, obje strane u sukobu koriste rakete S300, koje su bile osnova vojnih sposobnosti protivvazdušne odbrane za vrijeme bivšeg Sovjetskog Saveza. Tako da možda nikada nećemo saznati ko je zapravo ispalio projektil, ali ruski pilot nije preživio incident. Zapadni vojni analitičari su primjetili da Rusija nastavlja da gubi značajan dio svojih frontalnih vojnih aviona, gubeći najmanje četiri Flankera samo u poslednjih 18 mjeseci. Što se tiče sugestije da je Rusija oborila sopstvene avione, iako to može izgledati – bar na prvi pogled – malo vjerovatnim, u stvari istorija ratovanja obiluje čestim primjerima bratoubistava“, navodi se.

BONUS VIDEO: