Svijet

"SJEVERNOKOREJSKO POLUOSTRVO JE NA IVICI NUKLEARNOG RATA": Pjongjang gurnuo prst u oko Americi - "Vi ste krivi za sve"

Autor Uroš Matejić

Ambasador Kim Song poslednjeg dana godišnjeg zasjedanja UN je rekao da je sjevernokorejsko poluostrvo "na ivici nuklearnog rata".

Izvor: Profimedia

Sjevernokorejsko poluostrvo je "na ivici nuklearnog rata", posebno zbog "nerazumnih postupaka" SAD, upozorio je danas na Generalnoj skupštini sjevernokorejski izaslanik u UN i zato njegova zemlja nema izbora već da ubrza sopstvenu samoodbranu. "2023. godina pamti se kao izuzetno opasna", rekao je ambasador Kim Song poslednjeg dana godišnjeg zasedanja UN, koje okuplja lidere 193 zemlje sveta.

"Iracionalne akcije i stalna histerija SAD i njenih saveznika u pogledu nuklearnog sukoba vode Korejsko poluostrvo ka vojnoj situaciji i na ivicu nuklearnog rata. Pod takvim okolnostima, DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja) hitno treba da ubrza izgradnju svojih kapaciteta za samoodbranu kako ne bi bila poražena", rekao je Kim Generalnoj skupštini.

Sjeverna Koreja je testirala desetine balističkih projektila u proteklih 18 meseci, prenosi Rojters. SAD već dugo upozoravaju da je Pjongjang spreman da izvede sedmu nuklearnu probu. Pjongjang tvrdi da koristi svoje pravo na samoodbranu testiranjem balističkih projektila kako bi sačuvao svoj suverenitet i bezbjednost od vojnih pretnji.

Pored SAD, on je imenovao i susednu Južnu Koreju, američkog saveznika, kao prijetnju po region. "Seul je opsjednut time da svesno bude podanik Sjedinjenih Država i da se upušta u bratoubilačku konfrontaciju", rekao je Kim, prenosi AFP. DNRK je pod nizom sankcija Savjeta bezbednosti UN zbog svojih nuklearnih i raketnih programa od 2006. godine, a mere su pooštrene poslednjih godina.