Svijet

RASTU TENZIJE IZMEĐU INDIJE I KANADE: Optužbe uslijedile nakon suspenzije viza za kanadske državljane

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Indija je Kanadu nazvala „sigurnim utočištem za teroriste" nakon suspenzije viza za kanadske državljane. Tenzija sve veća zbog optužbi Otave da Nju Delhi potencijalno stoji iza atentata na separatističkog aktivistu Sika na svom tlu.

Izvor: EPA-EFE/IDREES MOHAMMED

Prema pisanju CNN-a, u oštro sročenoj izjavi novinarima 21. septembra, portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči, rekao je da Kanada treba da se „zabrine za svoju međunarodnu reputaciju" nakon svojih eksplozivnih optužbi.

On je dodao: „Ako govorite o pitanjima reputacije i šteti reputaciji, ako postoji neka zemlja koja treba da pogleda ovo, mislim da je to Kanada i njena sve veća reputacija kao mjesta, kao sigurnog utočišta za teroriste, za ekstremiste i za organizovani kriminal".

Njegovi komentari usledili su nakon indijskog poteza da suspenduje zahtjeve za vize za kanadske građane zbog, kako kaže, „bezbjednosnih prijetnji" diplomatama u zemlji.

„Pitanje je podsticanje nasilja, nerad kanadskih vlasti, stvaranje okruženja koje remeti funkcionisanje naše visoke komisije i konzulata, to je ono što nas tjera da privremeno zaustavimo izdavanje viza ili pružanje viza", dodao je Bagči.

Odnosi između dve zemlje su naglo pali ove nedelje nakon što je kanadski premijer Džastin Trudo rekao da Indija potencijalno stoji iza ubistva Hardipa Singa Nidžara u junu, separatističkog aktiviste Sika, koga su ubila dvojica maskiranih muškaraca u Sariju u Britanskoj Kolumbiji.

Indija je oštro demantovala te tvrdnje, nazivajući ih „apsurdnim i motivisanim". Bagči je rekao da Kanada nije dala "nikakve konkretne informacije" u prilog optužbama.

Indijsko ministarstvo za informisanje i radiodifuziju 21. septembra je izdalo savet televizijskim kanalima, tražeći od njih da se uzdrže od „davanja bilo kakve platforme osobama koje se suočavaju sa ozbiljnim optužbama, kao što su terorizam ili pripadnost organizacijama zabranjenim zakonom".

Indijska vlada dugo je optuživala Kanadu za neaktivnost u suočavanju sa, kako kaže, separatističkim ekstremizmom Sika koji ima za cilj stvaranje zasebne domovine Sika koja bi bila poznata kao Kalistan i uključivala djelove indijske države Pendžab.

Nidžar je bio izraziti pristalica stvaranja Kalistana. Indija smatra pozive Halistanu ozbiljnom prijetnjom po nacionalnu bezbednost.

Brojne grupe povezane sa idejom Halistana navedene su kao „terorističke organizacije“ prema indijskom Zakonu o nezakonitim aktivnostima (prevenciji) (UAPA). Nidžarovo ime se pojavljuje na listi terorista UAPA, a 2020. godine, Indijska nacionalna istražna agencija optužila ga je da „pokušava da radikalizuje zajednicu Sika širom sveta u korist stvaranja ’Khalistana’“.

Tagovi