Svijet

IZJAVA NJEMAČKE MINISTARKE SPOLJNIH POSLOVA RAZBJESNILA KINU: Nije prvi put da se Si Đinping opisuje na ovakav način

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Kina se obrušila na Njemačku nakon što je njena ministarka spoljnih poslova nazvala Si Đinpinga „diktatorom". Tako su rasplamsane tenzije sa zapadnom demokratskom silom oko toga kako se kineski lider opisuje u inostranstvu.

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Njemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok je ovu izjavu dala u intervjuu za Foks njuz tokom posjete Sjedinjenim Državama prošle nedelje.

Na pitanje o ratu Rusije protiv Ukrajine, rekla je: „Ako bi Putin pobijedio u ovom ratu, kakav bi to znak bio za druge diktatore u svijetu, poput Sija, kineskog predsednika?"

Kineska vlada je u nedelju pozvala njemačku ambasadorku u Kini Patriciju Flor u znak protesta zbog komentara Berbokove, rekao je portparol njemačkog ministarstva spoljnih poslova za CNN.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Peking "strašno nezadovoljan" njenim komentarima, kao i da im se čvrsto protivi.

"Izjava koju je iznijela Njemačka je krajnje apsurdna i ozbiljno narušava političko dostojanstvo Kine, te predstavlja otvorenu političku provokaciju", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na redovnom brifingu za novinare.

Pitanja o komentaru Berbokove i Maovom odgovoru nedostaju u zvaničnom transkriptu brifinga objavljenom kasnije na veb stranici ministarstva.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova često izostavlja sadržaj koji smatra osjetljivim iz transkripata svojih redovnih brifinga.

Ovo nije prvi put da je Kina pokazala osjetljivost prema tome kako strani lideri govore o Siju, najasertivnijem kineskom lideru u generaciji koja je snažno centralizovala vlast i koja je skoro godinu dana u svom trećem petogodišnjem mandatu koji krši norme.

U junu je američki predsjednik Džo Bajden takođe nazvao Sija „diktatorom", što je izazvalo žestoku reakciju Pekinga.

U to vrijeme, kinesko ministarstvo spoljnih poslova se naljutilo zbog Bajdenovih komentara, rekavši da oni „ozbiljno protivrječe osnovnim činjenicama i ozbiljno krše diplomatski bonton".

Godine 2000, Sijev prethodnik Đijang Cemin se usprotivio tome da ga nazivaju „diktatorom" u živahnoj razmjeni sa američkim novinarom Majkom Volasom u emisiji CBS-a „60 minuta".

„Misliš da sam ja diktator?" Očigledno iznenađen, Jiang je odgovorio na engleskom, dok se nasmejao i nazvao opis „velikom greškom".

„Iskreno govoreći, ne slažem se sa vašim stavom, ja sam diktator", rekao je on. „Vaš način da opišete kako stvari stoje u Kini je apsurdan koliko i ono kako Arapske noći mogu zvučati.

Jianga, koji je umro prošle godine u 96. godini, mnogi Kinezi pamte kao simbol za prošlo doba kada se Kina smatrala slobodnijom i manje ideološki vođenom pod sistemom poznatim kao „kolektivno vođstvo".

To se odnosilo na dogovor o podeli vlasti među političkim elitama koji je uveo vrhovni lider Deng Sjaoping da bi obnovio stabilnost nakon turbulentne diktature predsednika Mao Cedunga.

Međutim, od dolaska na vlast prije jedne decenije, Si je demontirao taj model i vratio se ka nečemu što više liči na vladavinu jednog čovjeka.

Tagovi