Svijet

PAPRENO! STAN U ZEMLJI IZ SNOVA KOŠTA VIŠE OD MILION EURA: Otplaćuju ga tri generacije - "Pitajte ih koliko su dužni"

Autor Ivana Vlajković

Četvorosoban stan u Švajcarskoj košta oko 1.200.000 do 1.500.000 franaka.

Izvor: Youtube/Djemo Graphic

Kako je objasnio jedan sagovornik koji godinama živi i radi u Švajcarskoj, stanovi u ovoj zemlji poznatoj po Alpima, čokoladi i satovima su preskupi i gotovo je nemoguće da ih priušte ljudi sa prosječnim primanjima. On navodi da se "jedan četvorosobni stan u dobrom stanju kreće oko 1.200.000 do 1.500.000 franaka (oko 1.250.000 eura do 1.566.000 eura)", a proces otplate kredita i kupovine je dosta komplikovaniji nego kod nas.

"Prilikom kupovine, ti moraš da daš odmah učešće 20 odsto, a ostatak banka. I, naravno, posle ti ne plaćaš kredit na muesečnom nivou nego kamatu na tih 800.000-900.000 franaka, dok dug ostaje i reducira se otprilike svakih 10 godina. U prosjeku jednoj familiji treba 120 godina da otplati stan, znači tri koljena. I kad ti naši počnu da pričaju da imaju stan u inostranstvu, pitaj ih koliko su dužni", rekao je.

Objasnio je i funkcionisanje otplate kredita za stan, reduciranje kamate, odnosno postojanje takozvane treće kase. "Što se tiče samog reduciranja cijene pored kamate koju plaćaš na mjesečnom nivou, možeš da uplaćuješ u takozvanu treću kasu (3. Säule) iznos od 6.000 franaka na godišnjem nivou (što sve zavisi od banke, ali maksimalan iznos koji možeš uplatiti je 7.200) i oni to posle 10 godina uzimaju i smanjuju ti dug, a samim tim, kad se smanji dug, smanji se i kamata.

Dakle, uplaćivanje u tu treću kasu dobrovoljno da bi se smanjio bruto iznos zarade kako bi se se smanjio i porez na zaradi koji je Švajcarskoj i najbitniji. Novac iz te treće kase možeš da podigneš kada napuštaš Švajcarsku ili da ga ostaviš pa da ti kroz penziju obračunaju", kazao je.

Međutim, on je istakao i jednu od prednosti kupovine stana u Švajcarskoj. "Kad kupiš nekretninu ovdje, ti možeš najpre da prodaš stan u nekom prosjeku posle tri do sedam godina sve zavisi od učešće i dogovora sa bankom. Ako uspiješ da nađeš kupca da kupi tvoj stan po većoj cijeni nego što si platio, ta razlika pripada tebi, a preostali dug vraćaš banci", rekao je on.

Švajcarska važi za zemlju sa najboljim životnim standardom i plate su među najvišim u svijetu. U skladu s tim su i kirije, koje, kao i kod nas, zavise od dijela grada. "Prosečna kirija za četvorosoban stan u novijoj gradnji se kreće oko 2.200-2.600 franaka. Luksuzniji su od 3.000 pa naviše", rekao je sagovornik.

Dodao je da je starogradnja nešto jeftinija, odnosno kreće se u rasponu 1.600 do 2.100 franaka. Manji jednosobni stanovi su u gradu oko 900-1.100 franaka, dok se u seoskim sredinama ove nekretnine mogu naći za 750-900 franaka.

Tagovi