Svijet

TAJVAN NIJE NA PRODAJU: Oštre reakcije zemlje na tvrdnju Ilona Maska

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Na poslovnom samitu ove nedelje, Mask je uporedio Tajvan sa Havajima, nazvavši ga "sastavnim dijelom" Kine. Peking prisvaja samoupravni Tajvan, a tenzije između ove dvije strane su porasle tokom prošle godine.

Izvor: Profimedia

Tajvan je rekao milijarderu Ilonu Masku da "nije na prodaju" nakon što je rekao da je ostrvo dio Kine.

"Tajvan nije dio Narodne Republike Kine (NRK) i sigurno nije na prodaju", rekao je ministar spoljnih poslova Džozef Vu na platformi X koja je u vlasništvu Maska.

Na poslovnom samitu ove nedelje, Mask je uporedio Tajvan sa Havajima, nazvavši ga "sastavnim dijelom" Kine. Peking prisvaja samoupravni Tajvan, a tenzije između ove dvije strane su porasle tokom prošle godine.

Samo ove nedelje, Kina je izvela vazdušne i pomorske vježbe oko Tajvana, u onome što je postalo rutinska demonstracija vojne moći širom ostrva. Tajvan je saopštio da je u svojim vodama otkrio više od 40 kineskih vojnih aviona i oko 10 brodova.

Ovo nije prvi put da je Mask, koji ima poslovne interese u Kini, razljutio vladu Tajvana svojim komentarima. U oktobru je predložio da se tenzije između Pekinga i Tajpeja mogu riješiti davanjem Kini izvjesne kontrole nad Tajvanom.

On je tada u intervjuu za Financial Times rekao da vjeruje da bi dvije vlade mogle da postignu "razumno prihvatljiv" aranžman. Kineski ambasador u SAD pohvalio je Maska, ali je njegov tajvanski kolega rekao nešto slično Vuu - da sloboda "nije na prodaju".

Vu je takođe objavio na X: "Ilon Mask bi takođe može da zatraži od Kineske komunističke partije da omogući pristup X svojim ljudima." Maskova platforma X, ranije poznata kao Tviter, zabranjena je u Kini.

Vu je ranije rekao da kineske vojne vježbe imaju za cilj da utiču na izbore u Tajvanu u januaru.

"NRK je jasno stavila do znanja da želi da oblikuje predstojeće nacionalne izbore Tajvana. Pa, na našim građanima je da odluče, a ne na nasilniku iz susjedstva", napisao je on na X.

Maskov proizvođač električnih automobila Tesla ima veliku fabriku u Šangaju i on je poslednji put posjetio zemlju u maju. Sastao se sa najvišim kineskim zvaničnicima, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova je reklo da je kompanija Tesla spremna da proširi svoje poslovanje u zemlji.

Njegova posjeta je privukla veliku pažnju s obzirom na to da su odnosi između Kine i SAD naglo opali poslednjih godina. Uprkos obnavljanju dijaloga na visokom nivou, dvije zemlje se i dalje ne slažu oko niza pitanja, uključujući Tajvan, koji se pokazao kao jedna od najvećih žarišta među njima. SAD su dugo bile glavni saveznik Tajpeja.