Svijet

KAKO JE KINA "OBEZVRIJEDILA" EPL ZA SAMO JEDAN DAN? Akcije kompanije naglo opale, investitori zabrinuti

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Akcije Epla pale su za 2,9 odsto nakon obavJeštenja da Kina planira da proširi zabranu korišćenja Ajfona na vladine agencije i kompanije.

Izvor: MONDO portal/ScreenShot

Investitori su sada zabrinuti zbog sposobnosti najvrjednije kompanije na svijetu da posluje u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji - Kini.

Epl je polovinom nedelje zabeležio najveći dnevni pad za više od mesec dana. Kompanija je izgubila oko 200 milijardi dolara za dva dana, a njene akcije su bile najlošije u indeksu Dau Džons.

Zabrane bi mogle biti zlokoban znak za Epl, navodi CNN.

Kina je najveće inostrano tržište za proizvode američke kompanije, a kineska prodaja predstavljala je oko petinu ukupnog prihoda kompanije prošle godine. Epl ne otkriva prodaju Ajfona po zemljama, ali analitičari istraživačke firme TechInsights procjenjuju da je se u Kini više prodavao Ajfon nego u Sjedinjenim Američkim Državama u poslednjem kvartalu. Epl takođe proizvodi većinu svojih Ajfona u kineskim fabrikama.

Epl u Kupertinu u Kaliforniji takođe igra važnu ulogu u ekonomiji Pekinga, napisao je u sredu Brendon Nispel, analitičar.
Zbog toga se kompanija “istorijski smatrala relativno bezbjednom u Kini od vladinih ograničenja“. Ove prijavljene zabrane postavljaju važno pitanje, napisao je: "Da li vlada menja svoj stav?"

U srijedu je Volstrit žurnal izvijestio da je Kina zabranila upotrebu Ajfona za zvaničnike centralne vlade i da menadžeri obavještavaju osoblje o zabrani putem grupa za ćaskanje ili sastanake.

Blumberg je izvijestio da su te zabrane proširene na državne firme, uključujući energetskog giganta PetroChina, koji zapošljava milione radnika i kontroliše ogromne delove kineske privrede.

Analitičari Banke Amerike napisali su u napomeni u četvrtak da potencijalna zabrana Ajfona dolazi nakon izbacivanja novog modela pametnog telefona koji je objavio kineski proizvođač Huavej. Tajming je, kažu analitičari, "zanimljiv".

Tagovi