Svijet

SVIJET JE U STRAHU ZBOG CIJENA NAFTE: Dostigle rekordni nivo u poslednjih godinu dana, a postoji bojazan da će tek rasti

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Cijena sirove nafte na svjetskim berzama beleži stalni rast već dvije nedelje zaredom – barel nafte tipa Brent na londonskoj berzi prije dva dana koštao je najviše još od kraja prošle godine, 91 dolara.

Izvor: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Iako je danas zabilježen blagi pad, pa je cijena barela nafte nešto ispod rekorda za ovu godinu od 91 dolara, odnosno 89,59 dolara, evidentan rast zabrinjava.

Rastu cijene doprinijeli su novi rezovi proizvodnje i izvoza nafte u svijetu i neizvesnost snabdijevanja.

Saudijska Arabija, vodeća članica organizacije izvoznica nafte OPEK-a i najveći svjetski proizvođač, potvrdila je da će do kraja godine produžiti dodatno smanjenje proizvodnje nafte za milion barela dnevno.

I Rusija je objavila da do kraja godine produžava dodatno smanjenje izvoza crnog zlata za 300.000 barela dnevno.

Zabrinjava što istovremeno raste i potražnja za naftom, pa se strahuje od novih povećanja cijena crnog zlata.

Svjetske analize ukazuju da će globalna potražnja za naftom do 2045. porasti gotovo za četvrtinu.

Upozorenje najveće investicione banke

Cijene nafte bi mogle da porastu na trocifreni broj do sledeće godine ako Rusija i Saudijska Arabija ne povuku svoje smanjenje snabdijevanja, upozorila je svoje klijente najveća investiciona banka Goldman Saks.

Banka sa Vol Strita je već uzela u obzir mogućnost visokih cijena nafte mnogo prije nego što su Rusija i Saudijska Arabija objavile, ranije ove nedelje, da produžavaju smanjenje proizvodnje do kraja 2023. Ta najava podigla je sirovu naftu tipa Brent iznad 91 dolara za barel prvi put za 10 mjeseci. Brent sirova nafta je referentna nafta i proizvodi se u Sjevernom moru.

Goldman Saks je predvidio da će nafta Brent koštati 86 dolara u decembru i 93 dolara na kraju 2024. Sada, banka kaže da vidi "dva Velika rizika" ovog predviđanja.

Prvo, Goldman Saks očekuje da će snabdijevanje saudijske nafte biti za 500.000 barela dnevno manje nego što se ranije očekivalo. Samo to bi trebalo da doda 2 dolara cijeni nafte po barelu.

Drugo, Goldman Saks je upozorio da neke od njegovih pretpostavki o proizvodnji nafte mogu biti netačne ako se produžetak smanjenja snabdijevanja nastavi.

Zamislite scenario

Banka je očekivala da će zemlje u januaru vratiti polovinu od 1,7 miliona barela dnevno najavljenog u aprilu. Sada banka nudi mogućnost još dužeg produženja.

"Razmislite o scenariju u kojem OPEK+ zadržava rezove iz 2023.…u potpunosti na snazi do kraja 2024. i gdje Saudijska Arabija samo postepeno povećava proizvodnju", napisali su analitičari Goldman Saksa u izvještaju.

U tom scenariju bi se cijene nafte tipa Brent verovatno popele na 107 dolara po barelu u decembru 2024., saopštila je banka.

Previše podizanje cena nafte možda neće koristiti OPEK+

Iako bi više cijene nafte pomogle Saudijskoj Arabiji da izbalansira svoj budžet i da Rusija isfinansira svoje ratne pohode, Goldman Saks je rekao da bi trocifrene cijene nafte mogle da dovedu do toga da američki proizvođači povećaju svoju ponudu po nižim cijenama. Osim toga, više cijene bi mogle dovesti do većeg ulaganja u čistu energiju.

Drugi razlog zašto OPEK+ možda ne želi naftu od 100 dolara, prema Goldman Saksu, je zbog "političke važnosti američkih cijena benzina".

Američki predsjednici ne žele da vide skok cijena benzina, posebno prije izbora.

Upitan o smanjenju snabdijevanja Rusije i Saudijske Arabije u srijedu, američki savetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je novinarima da je predsjednik Džo Bajden usrijedsređen na to da "pokuša da učini sve u okviru svog alata kako bi mogao da postigne niže cijene za potrošače na benzinskim pumpama".