Svijet

"ODLUČIO SAM DA RAZRIJEŠIM MINISTRA ODBRANE!" Zelenski zagrmio - odlučio i ko će ga zamijeniti!

Autor Jana Desovski

Zelenski je rekao da će od parlamenta da zatraži da se smijeni ministar odbrane Ukrajine.

Izvor: Youtube/CNN

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da će ove nedelje zatražiti od parlamenta da razriješi ministra odbrane Aleksija Reznikova i da njegove dužnosti preuzme Rustem Umerov, šef glavnog privatizacionog fonda Ukrajine. Najava smjene koju je Zelenski najavio u svom noćnom video obraćanju naciji mogla bi da uzdrma ukrajinski odbrambeni establišment, najozbiljnije od početka ruske invazije.

"Odlučio sam da razriješim ministra odbrane Ukrajine. Aleksij Reznikov je prošao kroz više od 550 dana rata. Vjerujem da su ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi oblici interakcije sa vojskom i društvom u cjelini", rekao je Zelenski, prenosi Sky News. Smjenu ministra odbrane mora da odobri parlament, a očekuje se da će većina poslanika Vrhovne rade podržati ovu promjenu.

Optužbe za korupciju

Reznikov, koji je imenovan za ministra odbrane u novembru 2021. godine, pomogao je da se obezbijede milijarde dolara zapadne vojne pomoći za ratne svrhe, ali njegovo ministarstvo je opterećeno optužbama za korupciju, koje je opisao kao klevetu.

Prema istrazi lista Đerkalo tižnija objavljenoj u avgustu, Ministarstvo odbrane je u septembru 2022. potpisalo ugovor sa jednom turskom kompanijom o kupovini zimske odjeće za vojsku u vrijednosti od 33 miliona dolara, za koju se kasnije ispostavilo da je ljetnja odjeća. Istraga je pronašla dokaze o rasturanju cijena, pri čemu su neke jakne vrijedne oko 29 dolara navedene u nekim dokumentima za čak 86 dolara.

Umerov, 41-godišnji bivši advokat i krimski Tatar, vodi ukrajinski Fond državne imovine od septembra 2022. godine i igrao je osjetljivu ulogu u ratnim pregovorima kao što je Sporazum o crnomorskom žitu.