Svijet

SI ĐINPING "PRESKAČE" SAMIT G20? Svijet se nadao susretu sa Bajdenom, sledeća prilika je uskoro

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Kineski predsjednik Si Đinping "preskače" samit G20, ali sledeća prilika za susret sa Bajdenom je uskoro.

Izvor: EPA-EFE

Kineski predsjednik Si Đinping vjerovatno će preskočiti samit lidera G20 u Indiji sledeće nedelje, rekli su Rojtersu izvori upoznati sa ovim pitanjem u Indiji i Kini. Dva indijska zvaničnika, jedan diplomata sa sjedištem u Kini i jedan zvaničnik koji radi za vladu druge zemlje G20 rekli su da se očekuje da će premijer Li Kiang predstavljati Peking na sastanku 9. i 10. septembra u Nju Delhiju.

Portparoli indijskog i kineskog ministarstva spoljnih poslova nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Na samit u Indiji se gledalo kao na mjesto na kojem bi se Si mogao sastati sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, koji je potvrdio svoje prisustvo, jer dvije supersile nastoje da stabilizuju odnose narušene nizom trgovinskih i geopolitičkih tenzija. Si se poslednji put sastao sa Bajdenom na marginama samita G20 na Baliju u Indoneziji prošlog novembra.

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je najavio da neće putovati u Nju Delhi i da će poslati ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Jedan visoki vladin zvaničnik iz Indije, domaćina, rekao je Rojtersu da "postoji svijest da će premijer doći" umjesto Sija.

U Kini, dvoje stranih diplomata i vladin zvaničnik iz druge zemlje G20 rekli su da Si vjerovatno neće putovati na samit. Izvori u Kini, od kojih su dvojica rekli da su ih obavijestili kineski zvaničnici, rekli su da nisu upoznati sa razlogom njegovog očekivanog odsustva. Svi zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju sa medijima.

Očekivanje sastanka između Sija i Bajdena je podstaklo niz visokih američkih zvaničnika koji su poslednjih mjeseci posjetili Peking, uključujući posjetu sekretarke za trgovinu Đine Rajmondo ranije ove nedelje