Svijet

PROCURIO TAJNI DOKUMENT IZ HAMBURGA! OTKRIVENI PUTINOVI PLANOVI: Na ovo potrošio milijarde - "Nezadovoljan kašnjenjem"

Autor Ivana Vlajković

Vladimir Putin je tražio da njegova jahta krene iz Njemačke nekoliko nedelja prije invazije.

Izvor: Profimedia

Ruski lider Vladimir Putin premjestio je svoju luksuznu jahtu vrijednu 91 milion eura iz Njemačke samo nekoliko nedelja prije nego što je naredio invaziju na Ukrajinu, otkrivaju tajni dokumenti objavljeni u okviru nove istrage.

Ruska antikorupcijska organizacija koju je osnovao istaknuti ruski disident Aleksej Navaljni tvrdi da mejlovi pokazuju da je ruski lider naredio da se superjahta od 82 metra "Graceful" hitno premjesti iz brodogradilišta u Hamburgu do 1. februara 2022. godine. Tada je bio u toku remont Putinove jahte, koja je koštala oko 29 miliona eura, piše Gardijan.

Fotografije pokazuju Putinovu jahtu koja je krenula iz Hamburga u rusku enklavu Kalinjingrad 7. februara. Samo 15 dana kasnije, 22. februara, Putin je naredio opštu invaziju na Ukrajinu. Posle početka agresije, SAD, Velika Britanija i zemlje EU uvele su sankcije Rusiji, a širom svijeta zaplijenjeno je na desetine superjahti u vlasništvu mnogih ruskih oligarha.

Jahta ima zatvoreni bazen od 15 metara koji se može pretvoriti u podijum za igru i samo je jedna od mnogih superjahti povezanih sa Putinom. U mejlu poslatom brodogradilištu u Hamburgu 19. januara 2022. godine, pisalo je: "Vlasnik želi da "Graceful" bude doveden u Rusku Federaciju 1. februara. Molimo vas da mobilišete posadu bez prekida u dvije smjene. Ubrzati sve radnje kako ne bi ometali plovidbu jahtu "Graceful" 1. februara".

U imejlovima je navedeno da je vlasnik želio da brod prebaci u Rusiju kako bi završio remont. "Vlasnik nije zadovoljan izmjenama. On je nezadovoljan kašnjenjem u procesu rekonstrukcije", navodi se u poruci SCF grupe, najveće ruske brodarske kompanije.

Predviđeno je da radovi traju više od godinu dana. Mejlovi su otkriveni u izvještaju ruske istraživačke novinarke Marije Pevčik, koja je na čelu fondacije za borbu protiv korupcije koju je osnovao Navaljni. "Pola zemlje je prinuđeno da skuplja novac za donji veš i čarape za mobilisane i pravi svijeće za rovove, dok onaj ko je započeo ovaj rat troši tri milijarde rubalja samo na popravku i kupovinu sopstvene jahte", navodi se u njenom izveštaju.

Najveća Putinova superjahta – Šeherezada, vrijedna 640 miliona eura – zaplijenjena je u italijanskoj luci Marina di Karara, gdje je bila na popravci. SAD takođe navode Putina kao vlasnika manje superjahte Olimpija, čija je vrijednost procenjena na 20 miliona eura.