Svijet

SAHRANA POGINULIH U PRIGOŽINOVOM AVIONU: Veliko prisustvo policije, vagnerovci na groblju

Autor Anja Rašović Izvor Kurir

Ruski sajt Fontanka iz Sankt Peterburga objavio je da se danas na lokalnom groblju Serafimovski sahranjuju poginuli u prošlonedeljnom padu aviona vođe vagnerovaca Jevgenija Prigožina.

Izvor: Kurir/Not supplied / WillWest News / Profimedia, Printscreen/Twitter/ Anton Gerashchenko

Navodi se da je na groblju primijećeno prisustvo bezbjednosnih snaga i ljudi sa ružama u rukama koji su došli da odaju počast stradalima.

Dan ranije na ulazu u groblje postavljeni su detektori za metal.

Prema izvještaču Fontanke sa lica mjesta na groblju je viđena i grupa ruskih plaćenika iz "Vagnera" koja je potom otišla odatle.

Navodi se da je tu iskopano i nekoliko svježih grobova poginulih vagnerovaca.

Izvještač javlja da je počelo opelo za Valerija Čekalova, bliskog saradnika Prigožina koji je u "Vagneru" bio zadužen za logistiku, a koji je stradao s njim u rušenju mlaznjaka prošle srijede u Tverskoj oblasti.

AP je danas prenio saopštenje Kremlja da Putin neće prisustvovati Prigožinovoj sahrani.

Prethodno je Putinov portparol Dmitrij Peskov kazao da se još ne zna kada će Prigožin biti sahranjen, kao ni to da li će Putin doći na sahranu.

- Kremlj još nema informacije o formatu i datumu Prigožinove sahrane, tako da ne može biti odgovora na pitanje da li će Putin prisustvovati sahrani - kazao je juče Peskov.

On je rekao da "čim odluka bude donesena, biće saopštena javnosti".

- Takve odluke se uvijek donose zajedno s rodbinom - dodao je Peskov. Ruski istražni komitet je potvrdio u nedelju da je Prigožin među deset poginulih nakon DNK analize.