Svijet

"RAMPA" ZA ELEKTRIČNE TROTINETE U FRANCUSKOJ: Potpuna zabrana iznajmljivanja zbog "opasne javne smetnje" na putevima

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Što se tiče Evrope, Madrid je ove godine poništio prethodnu zabranu i dozvolio kompanijama za iznajmljivanje da se vrate pod novim uslovima, što je učinio i Kopenhagen 2021. godine

Izvor: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Pariz će ove nedelje postati jedan od rijetkih gradova u Evropi sa potpunom zabranom iznajmljenih električnih trotineta, piše CNBC.

Do sada su tri kompanije sa licencom za rad električnih trotineta u francuskoj prestonici - Lime, Dot i Tier, potvrdile da će ukloniti svoje električne trotinete do 1. septembra.

Ove tri kompanije imale su kombinovanu flotu od otprilike 15.000 električnih trotineta u gradu.

Kako prenosi CNBC, Referendum održan u aprilu dao je Parižanima dva izbora u vezi sa iznajmljivanjem trotineta: za ili protiv.

Rezultati glasanja govore da je 90 odsto glasova bilo protiv.

Sa druge strane gradovi širom svijeta raspravljaju o tome da li su takva vozila, koja se otključavaju putem aplikacije i plaćaju iz minuta u minut, opasna javna smetnja ili dio budućnosti urbane mobilnosti.

Kompanije ističu da neće biti promjena u pravilima korišćenja privatnih električnih trotineta. Trotineti za iznajmljivanje su i dalje prisutni u drugim francuskim gradovima, uključujući Marsej i Lion, a mnogi gradovi su uveli ograničenja za trotinete, kao što su ograničenja brzine i dozvoljena mjesta za vožnju, kao i parking zone sa novčanim kaznama za korisnike.

Što se tiče Evrope, Madrid je ove godine poništio prethodnu zabranu i dozvolio kompanijama za iznajmljivanje da se vrate pod novim uslovima, što je učinio i Kopenhagen 2021. godine.

Kompanije Lime, Dot i Tier najavljuju da će sada prebaciti fokus na povećanje ponude električnih bicikala u Parizu, nakon što su svoje trotinete premjestili na drugo mjesto.

- Pariski vozači se već okreću našoj sve većoj floti električnih bicikala - rekao je portparol Lime-a za CNBC

Tagovi