Svijet

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PUTOVANJU U EU OD 2024: Šta je ETIAS i koliko ćemo morati da platimo?

Autori Euractiv.rs Anja Rašović

Kako se približava trenutak kada od 2024. više neće biti isto putovanje po Evropi zbog uvođenja ETIAS sistema, donosimo sve neophodne informacije kako biste bili obavešteni na vreme o izmenama koje predstoje.

Izvor: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Ukoliko budete želeli da putujete u neku od zemalja članica Evropske unije sledeće godine, ETIAS program nalaže obaveznoplaćanje u iznosu od sedam evra. To nije viza, već sistem za posetioce iz zemalja kojima nisu potrebne vize za ulazak u Evropu, kako bi unapred registrovali svoje posete. Onima kojima su trenutno potrebne vize za ulazak, i dalje će morati da apliciraju za njih.

Sistem ETIAS napravljen po uzoru na ESTA program ukidanja viza, koji su uvele Sjedinjene Američke Države 2009. godine. Ovaj sistem nezavistan je od drugih smještajnih i "turističkih" taksi koje se već naplaćuju širom Evrope. Evo šta sve treba da znate o njemu.

Kada će ETIAS stupiti na snagu?

Prvobitno planiran za maj 2023. godine, početak sprovođenja ETIAS-a je nekoliko puta odlagan - ali sada se čini da će sa ovom praksom EU početi 2024. godine.

Kome će morati da se plati i koliko?

Državljani 60-ak zemalja koje nisu članice EU kojima trenutno nije potrebna viza za ulazak u EU. Među njima je i Srbija. Stanovnici EU su izuzeti, bez obzira na nacionalnost.

Onima kojima je trenutno potrebna viza za ulazak u EU, s druge strane, i dalje će biti u obavezi da apliciraju za nju.
Koštaće sedam evra i pokrivaće višestruke ulaske tokom tri godine, ili do isteka pasoša.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

 Kako će to funkcionisati?

Putnici će morati da zatraže dozvolu za ulazak u EU pre putovanja putem jednostavnog onlajn procesa.
Prijave bi trebalo da budu obrađene u roku od nekoliko minuta, a najkasnije za 96 sati, predviđa EU. Međutim, oni upozoravaju da "od nekih kandidata može biti zatraženo da dostave dodatne informacije ili dokumentaciju ili da učestvuju u intervjuu sa nacionalnim vlastima, što može potrajati i do dodatnih 30 dana". Zbog toga predlažu da se let ili smještaj ne rezervišu prije dobijanja potvrde.

Koje druge turističke takse postoje u Evropi?

Većina gradova u kontinentalnoj Evropi sada naplaćuje "turističku taksu" za noćenje - obično se nekoliko evra dodaje na račun na kraju boravka. Ako boravite u smještaju kog ste rezervisali preko Airbnb-a, domaćini će to često naplatiti po dolasku.

Porezi obično idu na račun javnih usluga na koje utiču posjetioci, kao što su skupljanje smeća i čišćenje ulica. Amsterdam je, na primjer, nedavno izdvojio dodatnih sedam miliona evra za svoju mrežu javnog prevoza.

Značajan izuzetak je Velika Britanija - međutim, ovo se mijenja. Mančester je postao prvi grad u Velikoj Britaniji koji je uveo porez od jedne funte za noćenje u martu 2023. Izgleda da će Edinburg slediti ovu praksu, a Vels želi da uvede "naknadu za posjetioce" za noćenje.

Šta ako ne ostanejete preko noći?

U ovom slučaju, vjerovatno će se plaćati porez na noćenje gde god da putnik ostaje, pošto većina evropskih zemalja naplaćuje ove poreze, iako su obično jeftiniji u manje popularnim mjestima. Sve ovo je uvedeno uz obrazloženje da turizam dodaje veliki teret destinacijama, često u zemljama i oblastima koje su znatno siromašnije od onih iz kojih dolaze turisti.

Šta je sa putnicima na krstarenju?

Krstarenja su loša za životnu sredinu, kao i za gradove koji su preplavljeni putnicima koji ne troše mnogo novca na određenoj destinaciji jer su već zbrinuti na brodu.

Neki gradovi su reagovali uvođenjem takse za dolazak za putnike na krstarenju. Ako brod pristaje u Barseloni 12 sati ili više, putnik će platiti 4,75 evra (regionalna taksa iznosi tri evra i gradska doplata je 1,75 evra). Posjetioci Amsterdama koji dolaze na krstarenje plaćaju osam evra. Ovo važi samo za plovila koja pristaju tokom dana - ako krstarenje počinje ili se završava u Amsterdamu, ili ako se prenoći u gradu, putnik je izuzet od ovog plaćanja.

Međutim, nisu samo brodovi za krstarenje ti koji naplaćuju porez. Italija ima "contributo di sbarco" ili doprinos za iskrcavanje koji putnici koji nisu rezidenti moraju platiti kada stignu na ostrva, bilo javnim trajektom ili privatnim čamcem. Cijenu određuju lokalne vlasti.

Izvor: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Da li su takse u nekim gradovima skuplje od drugih?

Da - što je mjesto popularnije, to će turisti morati više da plate. U Barseloni, na primjer, pored redovne turističke takse u Kataloniji, postoji i "gradska doplata" za boravak u glavnom gradu regiona.

Amsterdam naplaćuje 7% hotelske cijene, plus tri eura po osobi po noći.

U Beču, to je 3,2% od ukupne cijene sobe, bez doručka i poreza na promet, a zatim se oduzima 11% ostatka, što ispada oko 2,5%.

U Portugalu, tri opštine na obali Algarvea koje vrve od turista naplaćuju turističku taksu: Faro, Vila Real de Santo Antonio i Oljao su 2023. uvele taksu u iznosu od jednog eura zimi i dva eura tokom ostatka godine.

Bitno je i u kakvom smještaju odsijedaju turisti - što je smještaj otmeniji, više će platiti. U Rimu, na primjer, boravak u hotelu sa tri zvjezdice plaća se četiri eura za noćenje, u hotelu sa četiri zvjezdice - šest eura, a u hotelu sa pet zvjezdica - sedam eura.

U Veneciji se taksa kreće od jednog eura po osobi po noći u hotelu sa jednom zvjezdicom, do pet eura u hotelu sa pet zvjezdica. Porez se plaća samo za prvih pet noći, kako bi se ljudi privukli da ostanu duže.

Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

U Parizu je taksa od samo 0,20 evra za smještaj sa jednom zvjezdicom, do pet eura po osobi po noći u otmenijim hotelima.

U Francuskoj se, generalno, naknade razlikuju i u zavisnosti od opštine i klase smještaja - u rasponu od 0,20 eura do 4,20 eura van Pariza.

Dok ste u Grčkoj, to se radi isključivo naplaćuje prema vrsti smještaja, tako da su troškovi u rasponu od 0,50 evra do četiri eura po sobi po noći.

Šta je sa ulaznicom za Veneciju?

Mnogo raspravljani "contributo di accesso" ili ulaznica u Veneciju - koja je više puta odlagana otkako je prvi put predložena 2019. - sada je predviđena za 2024. Najavljene su naknade od tri eura tokom mirnijih dana, do 10 eura tokom sezone.
Međutim, ova naknada je samo za jednodnevne posjetioce, za koje se smatra da čine a, koji malo doprinose lokalnoj ekonomiji, ali stvaraju mnogo problema u gradu. Ako ostajete preko noći, već ste platili noćnu "gradsku taksu" i bićete oslobođeni dodatnog plaćanja.

Da li to postoji samo u Evropi?

Ne. Mnoge američke države naplaćuju "takse za smještaj", plus mnogi američki hoteli dodaju i "naknadu za odmaralište", koja čak ni ne ide zajednici. Porezi su takođe standardni na Karibima, gdje se obično dodaju hotelskim naknadama. Postoji ulazna taksa za turiste koji dolaze na Novi Zeland i taksa za odlazak za turiste koji odlaze iz Japana.