Svijet

ALGE UZGAJAJU U SAHARI: Da li će ovaj revolucionarni metod riješiti klimatsku krizu?

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Alge apsorbuju atmosferski ugljen-dioksid i emituju kiseonik putem fotosinteze, i to rade još od prije nego što su prve kopnene biljke i postojale.

Izvor: SCREENSHOT YOUTUBE/UKRI STORIES

U pustinji Sahari, u jednoj od najnegostoljubivijih sredina koje možete zamisliti, raste prirodno rešenje za klimatsku krizu, i to velikom brzinom.

Start ap Brilliant Planet sa sjedištem u Londonu zakupio je 6.100 hektara zemlje izvan udaljenog priobalnog grada Akfenira u južnom Maroku, i koristi ga za uzgajanje algi.

Alge apsorbuju atmosferski ugljen-dioksid i emituju kiseonik putem fotosinteze, i to rade još od prije nego što su prve kopnene biljke i postojale. Izvršni direktor kompanije Brilliant Planet Adam Tejlor kaže da je kompanija razvila način da uzgaja alge eksponencijalnom brzinom, počevši u čaši u laboratoriji i završavajući proces u bazenima od 12.000 kvadratnih metara sa lokalnom morskom vodom. Tejlor kaže da proces oponaša prirodno cvjetanje algi, a u epruveti može da se umnoži toliko algi da za samo 30 dana napune 16 ovih džinovskih bazena (što je jednako količini vode u 77 olimpijskih bazena).

Alge se izvlače iz vode, a zatim se prskaju u pustinjski vazduh. Za otprilike 30 sekundi koliko je potrebno da stigne do tla, vreli vazduh isušuje biomasu, ostavljajući hiperslane ljuspice algi koje se mogu sakupljati i plitko zakopati, zadržavajući svoj ugljenik hiljadama godina, tvrdi kompanija.

"Rešenja zasnovana na prirodi su odličan način za uklanjanje ugljenika", rekao je Tejlor za CNN, tvrdeći da su pustinje nedovoljno iskorišćeno okruženje.

"Iznajmljivanje pustinje ne košta mnogo i vlade su entuzijastične za bilo kakvu ekonomsku aktivnost", nastavio je on. Štaviše, "ne takmičite se sa farmama, ne takmičite se sa šumama, sklanjate se s puta, ne smetate ljudima", rekao je Tejlor.

Tejlor tvrdi da rješenje start apa Brilliant Planet može godišnje trajno ukloniti 30 puta više ugljen-dioksida iz atmosfere po hektaru, u odnosu na tipičnu evropsku šumu.

Ostaje da se vidi da li su alge rešenje koje svijetu treba. Ali ideja je sve prisutnija među ljudima.