Svijet

ČUVENA INVESTICIONA BANKA DOBILA KAZNU: Zbog jednog razgovora o poslu plaća više od 6 miliona €

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Ovo je prva novčana kazna te vrste koja je izrečena u skladu sa pravilima transparentnosti čiji je cilj zaštita potrošača od tržišne manipulacije i insajderske trgovine.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Investiciona banka Morgan Stenli kažnjena je sa 6,32 miliona eura nakon što su trgovci energijom razgovarali o poslovanju preko WhatsApp-a na privatnim telefonima. Regulator Ofgem je rekao da je banka prekršila pravila koja zahtijevaju od firmi da snimaju poruke u vezi sa trgovinom energijom.

To je prva novčana kazna te vrste koja je izrečena u skladu sa pravilima transparentnosti čiji je cilj zaštita potrošača od tržišne manipulacije i insajderske trgovine.

Energetski regulator je rekao da su pehovi Morgan Stenlija "neprihvatljivi". Takođe je rečeno da je kazna mogla da iznosi čak 9 miliona eura, ali je banka pristala da riješi slučaj i dobila je popust od 30 odsto. Iz Morgan Stenlija su odbili da komentarišu.

Ofgem je rekao da je investiciona banka imala politiku koja zabranjuje osoblju da koristi WhatsApp za trgovinske komunikacije. Ali "nije preduzela dovoljno razumnih koraka da osigura usklađenost sa svojom politikom i zahtjevima propisa".

Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ketrin Skot, regulatorna direktorka za sprovođenje i nova pitanja u Ofgemu, rekla je da to što Morgan Stenli nije snimio ili sačuvao komunikaciju između januara 2018. i marta 2020. rizikuje "značajno kompromitovanje integriteta i transparentnosti veleprodajnih energetskih tržišta".

Prema zakonskim zahtjevima, Ofgem očekuje od firmi da snimaju i sačuvaju elektronske komunikacije koje se odnose na trgovinu energetskim proizvodima na veliko kako bi se obezbijedila transparentnost i obeshrabrila manipulacija tržištem i insajderska trgovina.

Insajderska trgovina je kupovina i prodaja akcija kompanije na berzi ili drugih hartija od vrijednosti, kao što su obveznice ili akcija, na osnovu informacija koje nisu dostupne javnosti.

U mnogim zemljama, uključujući SAD i Veliku Britaniju, insajderska trgovina je nezakonita jer se smatra da daje nepravednu prednost onima koji imaju pristup informacijama.

Iz Ofgema su u srijedu saopštili da je otkriveno kršenje nakon zahteva za informacijama od Morgan Stenlija, koji je priznao propuste. Da bi izbegla kršenja pravila u budućnosti, banka je ojačala svoje "interne sisteme i kontrole" i obučila osoblje, rekli su iz Ofgema.