Svijet

SAD JE TURSKA UTOČIŠTE KRIMINALACA SA BALKANA, A NE JUŽNA AMERIKA?! Funkcioner MUP Srbije otkrio zašto - ovo je ključno!

Autor Jana Desovski

Turska je postala "interesantna" za sve kriminalce koje izbjegavaju pravdu u drugim zemljama.

Izvor: privatna arhiva

Turska je zemlja koja je poslednjih godina postala pravo mjesto za skrivanje balkanskih kriminalaca, o čemu svjedoče brojna ubistva i hapšenja koja su se u njoj dogodila u skorije vrijeme. U Turskoj se krio, a tamo je i likvidiran Jovica Vukotić, bivši vođa škaljaraca, uahpšeni su najbliži saradnici vođe kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera, u Istanbulu je otkrivena i velelepna vila u kojoj je, kako se sumnja, bilo zakopano tijelo Rista Mijanovića, pripadnika škaljarskog klana.

Zašto su kriminalci sa Balkana izabrali baš Tursku kao bazu diskutovao je bivši funkcioner MUP-a Dejan Radenković. "Činjenica je, već neko vrijeme, da je Turska interesantna za sve kriminalce koje izbegavaju pravdu u drugim zemljama. To je zbog geografskog položaja, ali i drugih stvari. Turska je omogućila, tj dosta olakšala proceduru vađenja državljanstva u odnosu na druge države. Osim materijalnog uslova, Turska gleda da li osoba koja traži državljanstvo predstavlja opasnost za nacionalnu bezbjednost. Moram pohvaliti brzu i efikasnu reakciju turske policije kada je ubijen Vukotić", rekao je Radenković.

Napomenuo je i da je korupcija i te kako izražena u Turskoj: "Radi se o zemlji u kojoj je korupcija izražena, vrlo lako se kriminalci nalaze i stupaju u kontakt sa ljudima iz vlasti. Organizovani kriminal ne postoji bez sprege sa vlastima. Oni veoma lako stupaju u kontakt sa vlastima, s obzirom na to da raspolažu sa velikim novcem. Tamo je i velika koncetracija ljudi, migranata, turista, ukoliko se neko pita zašto za utočište nisu odabrali neku državu u Južnoj Americi.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/Kurir)

Tagovi