Svijet

VI ŽELITE DA UKRAJINA NASTAVI RAT SA RUSIJOM! Moskva prijeti eskalacijom sukoba, potez ove dvije države naljutio Kremlj

Autor Aleksandar Blagić

Ruska Federacija osudila je odluku Danske i Holandije da Ukrajini doniraju F16 avione.

Izvor: YouTube/screenshot/MOTORIZADO

Ruska Federacija osudila je odluku Danske i Holandije da Ukrajini doniraju F16 avione, piše "Al Jazeera". Ove dvije države su objavile da će Ukrajini donirati ove avione, a prvih šest će stići oko Nove godine.

U izjavi koju je citirala novinska agencija “Ritzau”, Vladimir Barbin, ruski ambasador, rekao je: “Činjenica da je Danska sada odlučila da pokloni Ukrajini 19 aviona F-16 dovodi do eskalacije sukoba. Krijući se iza premise da Ukrajina mora sama da odredi uslove mira, Danska svojim postupcima i riječima želi da ostavi Ukrajinu bez drugog izbora osim da nastavi vojni sukob sa Rusijom”.

Da podsjetimo, Oleksandr Oleščuk, komandant vazdušnih snaga Ukrajine, izjavio je u subotu da je američki avion, lovac F-16, stigao u Ukrajinu i da je na njima počela obuka ukrajinskih pilota, prenio je “CNN”. Obuka je počela sa američkim pilotima.

Avion F-16 je bio u Ukrajini. Sletio je na naše piste, obavili smo zajedničku obuku sa pilotima F-16... Juče su dvojicu mojih pilota testirali američki instruktori”, rekao je Oleščuk u subotu.

Oglasio se i Oleksij Reznikov, ministar Odbrane Ukrajine. Potvrdio je i on da je obuka počela, nije želio da otkrije koliko će obuka trajati, ali minimum je šest mjeseci.

Obuka će biti završena kada piloti, inžinjeri i tehničari budu savladali sve odlike ovog aviona, na engleskom jeziku su predavanja i tehnička specifikacija, odnosno dokumentacija. Reznikov je naveo da je bilo važno da se dogovori koje oružje će imati ovaj avion u Ukrajini.

Bez radara, avion ne vidi, a bez mitraljeza i raketa, nema oružja, a to je onda običan avion”, dodao je on.

Kakav avion je F-16?

F-16 (Fighting Falcon) je laki borbeni avion koji je prvobitno dizajniran još 70-ih godina prošlog vijeka, piše Radio Slobodna Evropa (RSE). Prvi put je upotrijebljen 1979. godine, a američke vazduhoplovne snage su ga uveliko koristile u oba rata u Iraku i u Afganistanu. Riječ je o borbenom avionu koji može da se kreće dvostruko brže od zvuka.

Ovaj avion je postao jedan od najpopularnijih vojnih aviona svih vremena i dalje je u širokoj upotrebi u svijetu. Sjedinjene Američke Države-a su F-16 napravile u konzorcijumu sa Belgijom, Danskom, Holandijom i Norveškom. Danas ga je, međutim, zamijenio F-35, ali ga i dalje proizvodi za prodaju u saveznoj državi Južna Karolina.

To je zato što je jeftiniji, košta nekoliko desetina miliona dolara, i zato što Sjedinjene Američke Države ne daju uvijek izvoznu dozvolu za modernije mlaznjake. “Lockheed Martin”, američki proizvođač, kaže da je u upotrebi više od 3.000 F-16 u 25 zemalja. F-16 je, piše “Dojče vele” (DW) najčešće proizvođen avion koji je još uvijek u sastavu niza armija.

F-16 proizveden prije dvadeset godina je ravnopravan sa ruskim avionima koji su proizvedeni prije tri do pet godina“, tvrdi Leonard Huben, istoričar i saradnik Vojnoistorijskog muzeja Berlin-Gatov.

BONUS VIDEO:

Američki avion F16
Izvor: youtube/US Military News