Svijet

NOVA OPTUŽNICA PROTIV TRAMPA: Obuhvata 13 tačaka, a predviđena je i zatvorska kazna

Autori Euractiv.rs Anja Rašović

Podignuta je četvrta optužnica protiv Donalda Trampa.

Izvor: Profimedia

Bivši američki predsjednik i aktuelni predsjednički kandidat, Donald Tramp, optužen je u četvrtoj krivičnoj istrazi u ponedeljak uveče, ubrzo nakon što je tužilac Džordžije predočio dokaze velikoj poroti u vezi sa nastojanjima bivšeg predsjednika da poništi rezultate izbora u državi 2020.

Većinom glasova, porota od 23 člana otkrila je da ih je na kraju uvjerio slučaj okružnog tužioca u Fultonu Fani Vilis protiv Trampa i njegovih saveznika, nakon što su pregledani dokazi i saslušana svjedočenja, Vilsova je potpisala krivičnu prijavu, a rezultat je bila optužnica od 41 tačke i na 98 stranica koja je pokrivala 19 optuženih.

Tramp se suočava sa 13 tačaka krivičnih djela: reketiranje (kršenje zakona Džordžije RICO); tri tačke za navođenje povrede zakletve od strane javnog službenika; zavjera da se izvrši personifikacija javnog službenika; dvije tačke zavjera da se izvrši falsifikat u prvom stepenu; dvije tačke za zavjeru radi činjenja lažnih izjava i pisanja; zavjera da se izvrši podnošenje lažnih dokumenata; podnošenje lažnih dokumenata; i dvije tačke optužnice za lažne izjave i spise.

Optužbe okruga Fulton ga dovode do ukupno 91 krivične tačke za koju je optužen ove godine između četiri istrage, od kojih nekoliko ima preporučenu kaznu zatvora. Ako Donald Tramp bude proglašen krivim za kršenje RICO zakona Džordžije - koji je klasifikovan korak iznad krivičnog djela, kao "ozbiljno krivično djelo" - suočio bi se sa obaveznom minimalnom zatvorskom kaznom od pet godina.