Svijet

PRVI TURISTI OTPUTOVALI U KOSMOS: Let uslijedio nakon decenije od prve prodate karte

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

U svemirskoj letelici je bilo troje putnika: preduzetnica i trener Keiša Šahaf, njena ćerka Anastatija Majers, kao i bivši olimpijac Džon Gudvin, koji boluje od Parkinsonove bolesti.

Izvor: EPA-EFE/VIRGIN GALACTIC HANDOUT HANDOUT

Virdžin Galaktik - kompanija za svemirski turizam koju je osnovao britanski milijarder Ričard Brenson - poslala je svoje prve svemirske turiste do ivice kosmosa.

Kompanijski svemirski avion na raketni pogon, VSS Unity, poletio je u 8:30 ujutro po srednjeevropskom vremenu iz kosmodroma u Novom Meksiku koji je povezan sa masivnim matičnim brodom sa dva trupa.

U njemu je bilo troje putnika: preduzetnicu i trenera za zdravlje Keišu Šahaf i njenu ćerku Anastatiju Majers, kao i bivšeg olimpijca Džona Gudvina, koji se takmičio kao kanuista 1972. na Ljetnjim olimpijskim igrama u Minhenu. Gudvin je postao druga osoba sa Parkinsonovom bolešću koja je putovala u svemir.

VMS Eve je poletio poput aviona, prije nego što se popeo na više od 12.000 metara. Nakon što je dostigao predviđenu visinu, VMS Eve je pustio VSS Unity, koji je zatim ispalio svoj raketni motor na oko jedan minut dok je poletio direktno nagore, šaljući ga ka zvijezdama.

Vozilo je prešlo više od 80 kilometara iznad površine Zemlje, što je nadmorska visina koju američka vlada smatra ivicom svemira.

Na vrhuncu svog leta, vozilo je provelo nekoliko minuta u bestežinskom stanju dok je ušlo u slobodan pad i klizilo nazad do kosmodroma da bi sletelo na pistu u 9:30 ujutro po srednjeevropskom vremenu. Putovanje je trajalo sat vremena.

Po povratku na Zemlju, Gudvin je opisao let kao "potpuno nadrealno iskustvo" i "bez sumnje najuzbudljiviji dan u mom životu".

"Bio sam šokiran stvarima koje osjećate", rekao je Majer. "Mnogo ste povezaniji sa svime nego što biste to očekivali. Osećali ste se kao dio tima, dio broda, dio univerzuma, dio Zemlje. To je bilo nevjerovatno i još uvijek sam zapanjen."

"Ovo iskustvo mi je takođe dalo prelijep osjećaj da ako mogu ovo, mogu sve", rekla je Šahaf.

Ova misija je došla nakon uspjeha prve komercijalne misije Virsžin Galaktik, koja je pokrenuta u junu. Taj inauguracioni let bio je misija fokusirana na istraživanje sa putnicima čiji let je finansiralo italijansko vazduhoplovstvo.

Misija u četvrtak je bila prva misija Virdžin Galaktika koja je uključivala turiste ili putnike koji lete radi iskustva, a ne u profesionalnom svojstvu.

Izvor: EPA-EFE/VIRGIN GALACTIC HANDOUT HANDOUT

Šahaf i njena ćerka Majers osvojile su svoja mesta u žrijebu koji je prikupio 1,7 miliona dolara za Space for Humanity, neprofitnu organizaciju fokusiranu na proširenje pristupa svemiru.

"Kada sam imala dvije godine, samo sam gledala u nebo, pomislila sam, 'Kako da stignem tamo?' Ali, pošto sam bila sa Kariba, nisam shvatala kako bi tako nešto bilo moguće," rekla je Šahaf u saopštenju za javnost prošlog meseca. "Činjenica da sam ovdje, prva koji je putovala u svemir iz Antigve, pokazuje da svemir zaista postaje sve pristupačniji."

Majers, 18, je na drugoj godini osnovnih studija filozofije i fizike na Univerzitetu Aberdon u Škotskoj. Ona je postala druga najmlađa osoba koja je putovala u svemir, navodi Virdžin Galaktik.

Gudvin je među prvima kupio kartu za Virdžin Galaktik, a kompanija je počela da ih prodaje još prije više od decenije. Nekadašnji olimpijac je rekao da je odlučan da ne dozvoli da mu Parkinsonova dijagnoza iz 2014. stane na put ovom letu.

"Za mene je odlazak u svemir sa Parkinsonovom bolešću potpuno magičan", rekao je on u saopštenju za javnost. "Nadam se da će ovo inspirisati i druge koji se suočavaju sa nedaćama i pokazati im da izazovi ne moraju da ih sputavaju ili spreče da ostvare svoje snove."

Dugo su zagovornici tvrdili da su svemirska putovanja pogodna za osobe sa fizičkim invaliditetom, jer bi oni u bestežinskom okruženju mogli lakše da se snađu i bolje da se kreću.

Evropska svemirska agencija je nedavno angažovala Džona MekFala, paraolimpijskog sprintera koji je izgubio nogu u nesreći na motociklu kada je imao 19 godina, kako bi dodatno provjerili tu hipotezu. MekFol će učestvovati u studijama izvodljivosti kako bi se utvrdilo kako da se prilagode svemirske stanice i druge svemirske letelice potrebama osoba sa invaliditetom.

Tagovi