Svijet

UNESKO UPOZORAVA, VENECIJA JE U OPASNOSTI: Turisti nisu jedino što je ugrožava, postoje i veći problemi

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

UNESKO je preporučio da se jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Italiji doda na listu ugrožene svjetske baštine.

Izvor: PRofimedia/TRIO

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu poziva italijansku vladu da "obezbijedi najveću posvećenost" rešavanju "dugogodišnjih problema" u Veneciji, koja se godinama bori sa prevelikim brojem turista i posledicama klimatskih promjena.

Venecija je jedno od 1.157 mjesta koja su trenutno proglašena za svjetsku baštinu, sa "izuzetnom univerzalnom vrijednošću" zbog svoje kulturne ili prirodne ponude.

Preporuku da se Venecija stavi na listu ugrožene svjetske baštine dali su UNESKO i stručnjaci savjetodavnog tijela uoči 45. sjednice Komiteta za svjetsku baštinu ove agencije, koja bi trebalo da se održi u septembru u Rijadu. U nacrtu rezolucije se tvrdi da nije bilo "značajnog napretka u rješavanju upornih i složenih pitanja posebno u vezi sa masovnim turizmom, razvojnim projektima i klimatskim promjenama".

U nacrtu rezolucije se navodi da ovi problemi izazivaju "propadanje i oštećenje građevinskih struktura i urbanih područja, degradiranje kulturnog i društvenog identiteta zdanja i ugrožavanje integriteta njenih kulturnih, ekoloških i pejzažnih atributa i vrijednosti".

Vremenske prilike i turistički problemi u Veneciji

Venecija se poslednjih godina nosi sa brojnim vremenskim neprilikama. U februaru ove godine grad je zahvatila suša koja je bila toliko velika da je bilo nemoguće da gondole, vodeni taksi i vozila hitne pomoći prolaze kroz neke kanale. U novembru 2019. godine, poplave su bile toliko velike da su istorijsko blago i objekti bili ugroženi.

Izvor: National Geographic/YouTube

Prekomjerni turizam u Veneciji je stalna tema, a UNESKO je primjetio neke od napora koji su uloženi u borbu protiv toga, kao što je zabrana ulaska velikim brodovima u basen San Marko - kanal Đudeka. Ipak, u izvještaju se navodi da "efekti kontinuiranog pogoršanja usled ljudske intervencije, uključujući kontinuirani razvoj, uticaje klimatskih promena i masovnog turizma, prijete da izazovu nepovratne promjene izuzetnim univerzalnim vrijednostiima" Venecije.

Prema izveštaju SkyTG24, opština Venecija je rekla da će "pažljivo pročitati predloženu odluku koju je objavio Komitet za svetsku baštinu UNESKA i da će razmijeniti mišljenja sa vladom, sa kojom UNESKO sarađuje."