Svijet

KINA NAPREDUJE I U VOJNOJ INDUSTRIJI: Sopstvenom proizvodnjom, smanjuje zavisnost od Rusije

Autori Euractiv.rs Anja Rašović

Prema izveštajima državnih medija, kinesko ratno vazduhoplovstvo nedavno je izvršilo prvi probni let borbenog aviona pete generacije "Čengdu J-20" s domaćim motorom. Ovo postignuće je veoma važno za Kinu, iz više razloga.

Izvor: EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

Prema izveštajima državnih medija, kinesko ratno vazduhoplovstvo nedavno je izvršilo prvi probni let borbenog aviona pete generacije "Čengdu J-20" s domaćim motorom. To je važan tehnološki proboj jer ta letjelica, koja treba da postane okosnica kineskog vazduhoplovstva, do sada je koristila ruske motore "Saturn AL-31", piše RTS.

Nova verzija kineskog lovca-bombardera, označena kao "J-20B", a poznata kao "Moćni zmaj", pored novog motora sadrži i druge tehnološke izmjene.

Kina se decenijama oslanjala na ruske borbene avione iz porodice "Suhoj", ali je od kraja devedesetih počela proizvodnju sopstvenih letjelica kao što su "J-10" i "J-11".

Uprkos tome, Kinezi su u izvjesnoj mjeri nastavili nabavku ruskih pogonskih jedinica, jer nisu bili u stanju da dostignu tehnološki nivo ruskih avio motora korišćenih u težim, dvomotornim letjelicama.

Sam "J-11" je kopija ruskog "Su-27", koja se po licenci proizvodi u Kini.

Zato je opremanje višenamenske borbene letjelice "J-20" novom verzijom domaćeg motora WS-15 vrlo važna jer se tehnologija može primijeniti u drugim domaćim modelima u budućnosti. Objavljeno je da je domaći vojna industrija spremna za masovnu proizvodnju "WS-15". Smatra se da su tehnološke poteškoće u vezi "WS-15" prevladane i da je Kina sada na putu ostvarenja potpune samodovoljnosti u proizvodnji "J-20".

"J-20", poznat kao "moćni zmaj", poletio je u januaru 2011. godine. Prvi put zvanično je predstavljen javnosti 2016, a u sastav kineskog vazduhoplovstva ušao je naredne 2017. godine, tokom koje je korišćen za obuku. U 2018. oformljene su prve borbene eskadrile.

Avion koji proizvodi aeronautička korporacija "Čengd" ima stelt karakteristike, odnosno, teži je za otkrivanje radarima, zahvaljujući projektantskim rješenjima koja smanjuju radarski odraz.

Kineska vojska se nada da će u kineskim jedinicama u budućnosti ove, odmeniti ruske letjelice "Su-27" i "Su-30" i da će uskoro imati i mogućnost daljinskog upravljanja bespilotnim letelicama.