Svijet

PRIJETNJE ŠVEDSKOJ SVE UČESTALIJE ZBOG SPALJIVANJA KURANA: Premijer otkrio kako će zemlja ojačati bezbjednosnu kontrolu

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

U Švedskoj i Danskoj bilo je više protesta poslednjih nedelja zbog spaljivanja kopija Kurana, što je izazvalo negodovanje u muslimanskim zemljama i zahtjeve upućene nordijskim vladama da zaustave uništavanje.

Izvor: EPA-EFE/CAISA RASMUSSEN

Prijetnje Švedskoj su sve učetalije nakon nedavnih spaljivanja Kurana, saopštila je vlada zemlje u utorak (1. avgusta), dodajući da će to ojačati graničnu i unutrašnju kontrolu i dati policiji šira ovlašćenja da zaustavlja i pretresa ljude.

U Švedskoj i Danskoj bilo je više protesta poslednjih nedelja zbog spaljivanja kopija Kurana, što je izazvalo negodovanje u muslimanskim zemljama i zahjteve upućene nordijskim vladama da zaustave uništavanje.

U ponedeljak je došlo do više spaljivanja Kurana, a obje zemlje su rekle da ispituju načine da pravno ograniče takva djela u pokušaju deeskalacije tenzija.

Premijer Ulf Kristerson rekao je da je bezbjednosna situacija u Švedskoj složena, ne samo zbog njenog odloženog pristupanja NATO-u. Vlada će privremeno pojačati unutrašnju bezbjednost i kontrolu granica, dajući policiji šira ovlašćenja da zaustavlja i pretresa ljude, rekao je on.

Takođe je pozvao ljude da slobodu govora koriste odgovorno i s poštovanjem.

"U slobodnoj zemlji kao što je Švedska, imate veliku slobodu. Ali sa tim velikim stepenom slobode dolazi i veliki stepen odgovornosti", rekao je Kristerson na konferenciji za novinare.

"Sve što je legalno nije prikladno. Može biti strašno, ali ipak zakonito. Trudimo se da promovišemo ton poštovanja između zemalja i naroda."

U ponedeljak se Organizacija islamske saradnje, koja okuplja 57 zemalja, sastala na vanrednoj sjednici povodom nedavnih dešavanja i oštro osudila paljenja Kurana. Organizacija je pozvala države članice da preduzmu odgovarajuće mjere, bilo političke ili ekonomske, u zemljama u kojima se skrnavi Kuran.

Kristerson je rekao da velike izmjene švedskih zakona o slobodi govora nisu bile na stolu, ali vlada razmatra izmene koje bi policiji omogućile da zaustavi paljenje Kurana u javnosti ako predstavljaju pretnju po bezbednost Švedske.

"Imamo potpuno različite političke sisteme (od nekih švedskih kritičara), potpuno različite poglede na ljudska prava, uključujući slobodu govora", rekao je Kristerson. "Nije slučaj da se Švedska prilagođava zahtevima drugih zemalja prema Švedskoj."