Svijet

NAKON 45 GODINA EKSPANZIJE, KINA U PROBLEMU: Šta bi usporeni kineski rast mogao da znači za globalnu ekonomiju

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Kineska ekonomija bi mogla da se suoči sa produženim periodom nižeg rasta, što bi moglo da ima globalne posledice nakon 45 godina ekspanzije i globalizacije.

Izvor: Kineski radio internacional

Kineska vlada pojačava niz mjera usmerenih na jačanje ekonomije, a lideri su u ponedeljak obećali da će "blagovremeno prilagoditi i optimizovati politiku", istovremeno ističući stabilno zapošljavanje kao strateški cilj.

Kineski bruto domaći proizvod porastao je za 6,3 odsto na godišnjem nivou u drugom tromesečju, objavio je Peking u ponedeljak, ispod tržišnih očekivanja od 7,3 odsto nakon što je druga najveća svjetska ekonomija izašla iz strogih mjera zatvaranja zbog Covid-19.

Na kvartalnoj osnovi, privredna proizvodnja je porasla za 0,8 odsto, što je sporije od kvartalnog rasta od 2,2 odsto zabilježenog u prva tri mjeseca ove godine. U međuvremenu, nezaposlenost mladih dostigla je rekordnih 21,3 odsto u junu. Ono što je pozitivno je da se tempo rasta industrijske proizvodnje ubrzao sa 3,5 odsto u maju na 4,4 odsto u junu, što je nadmašilo očekivanja.

Vladajuća Komunistička partija Kine postavila je cilj rasta od 5 odsto za 2023. godinu, što je niže od uobičajenog i posebno skromno za zemlju koja je u prosjeku imala 9 odsto godišnjeg rasta BDP-a od otvaranja svoje ekonomije 1978. godine, piše CNBC.

Izvor: Promo/Kineska medijska grupa

Nefokusirane mere

Tokom proteklih nekoliko nedelja, vlasti su najavile niz obećanja usmjerenih na određene sektore ili osmišljenih da uvjere privatne i strane investitore u povoljnije investiciono okruženje na horizontu.

Međutim, to su uglavnom bile nefokusirane mjere kojima su nedostajali neki važni detalji.

Džulijan Evans-Pričard, šef kineske ekonomije u kompaniji za istraživanje Capital Economics, rekao je da je rukovodstvo zemlje "očigledno zabrinuto" i ističe "brojne izazove sa kojima se ekonomija suočava".

To uključuje domaću potražnju, finansijske poteškoće u ključnim sektorima kao što je imovina i sumorno spoljno okruženje. Evans-Pritčard je primjetio da se u poslednjem očitavanju stanja kineske ekonomije "rizici" pominju sedam puta, naspram tri puta u aprilskom očitavanju, i da je prioritet rukovodstva da se poveća domaća potražnja.

"Sve u svemu, rukovodstvo smatra da je potrebno više posla da bi oporavak krenuo na pravi put. To sugeriše da će se u narednim mesecima dati neka dalja podrška politici", rekao je Evans-Pričard.

"Ali odsustvo bilo kakvih značajnijih najava ili specifičnosti politike ukazuje na nedostatak hitnosti ili da se kreatori politike bore da nađu odgovarajuće mjere za podršku rasta. U svakom slučaju, to nije posebno ohrabrujuće za kratkoročne izglede."

Izvor: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Slabost zbog pandemije?

Kineska ekonomija i dalje pati od šoka zbog epidemije Covid-19 i produženih mjera zaključavanja, njenog "povređenog” imovinskog sektora i niza regulatornih promena povezanih sa vizijom "zajedničkog prosperiteta" predsednika Si Đinpinga, kaže Rori Grin, šef kineskog i azijskog istraživanje u kompaniji TS Lombard.

Pošto u Kini još uvek nije prošlo godinu dana otvaranja nakon mjera zbog koronavirusa, veliki dio trenutne slabosti se i dalje može pripisati tom ciklusu, sugerisao je Grin, ali je dodao da bi one mogle postati ukorenjene bez odgovarajućeg odgovora politike.