Svijet

NEOČEKIVANI REZULTATI IZBORA U ŠPANIJI: Mogući politički zastoj, Katalonci će zahtijevati referendum o nezavisnosti?

Autor Euractiv.rs

Rezultati izbora u Španiji su neočekivani, a moguće je da zemlji slijedi referendum o nezavisnosti Katalonije, piše EURACTIV.

Izvor: EPA-EFE

Na izborima u Španiji, glasači su zatvorili vrata ultradesničarskoj partiji Voks, a zvaničnu pobjedu odnijela je centralno lijeva Partido Popular. Ipak, progresivni blok Socijalističke partije i Sumar mogli bi da oforme novu vladu, ukoliko dobiju podršku stranaka koje se zalažu za nezavisnost Baskije i Katalonije.

Mogućnost desničarske vlade koju bi oformile Partido Popular i Voks više ne postoji, jer su ove dvije partije zajedno osvojile 169 mjesta, a za apsolutnu većinu trebalo im je još sedam. PSOE i Sumar osvojili su po 153 sjedišta u parlamentu od ukupno 350, ali se nadaju podršci baskijskih PNV i EH-Bildu, kao i katalonske Republikanske ljevice.

Stranka "Zajedno za Kataloniju" i sedam osvojenih sjedišta u parlamentu garancija su stabilne vlade, međutim, dobijanje njihove podrške nije zagarantovano i Socijalisti sada, nakon izbora u Španiji, pred sobom imaju tešku misiju. Smatra se da će zahtevati i referendum o nezavisnosti.

"Nećemo učiniti Pedra Sančeza predsjednikom, a da zauzvrat ne dobijemo ništa. Naš prioritet je Katalonija, a ne omogućavanje vladanja Španijom. Nećemo se pomjeriti ni milimetra. Sančez ima puno starih dugova prema Kataloniji, a mi njemu ne dugujemo ništa", rekla je Mirijam Nogueras iz stranke "Zajedno za Kataloniju" nakon objavljivanja rezultata izbora u Španiji.

Sančez je ispred sjedišta stranke u Madridu rekao da će Španiju nastaviti da gura naprijed, dok je Jolanda Dijaz, predvodnica Sumara, rekla da su mnogi ljudi bili zabrinuti ali da će nakon rezultata izbora "spavati mirnije". Najavila je i da u ponedeljak započinje pregovore sa progresivnim strankama.

Izvor: Kurir/EPA/EFE

EURACTIV Španija prenosi da, uprkos jakom optimizmu ljevice, politički zastoj i novi izbori deluju vrlo vjerovatno. Katalonci će zahtijevati referendum o nezavisnosti, koji socijalisti neće ponuditi.

Iako su ankete predviđale jaču pobjedu za Partido Popular Alberta Nunjeza Fejšoa, konzervativna partija je sa 136 osvojenih mjesta u parlamentu dobila manje od očekivanog.

PP sada može da uđe u vladu jedino ako se PSOE ili Sumar uzdrže od glasanja, ili podrže njegovo proglašavanje za premijera - a obje partije su najavile da to sigurno neće uraditi.

PP je, sa druge strane, osvojila apsolutnu većinu u gornjem domu, Senatu, što joj omogućava da stane na put legislativnoj agendi potencijalne progresivne vlade.

Fejšo je pozvao socijaliste i Sumar da ne blokiraju Španiju, i da dozvole stranci koja je osvojila najviše glasova da vlada zemljom u skladu sa voljom glasača.