Svijet

UKRAJINA NACIONALIZUJE BANKU U RUSKOM VLASNIŠTVU: Jedna od najvećih komercijalnih u zemlji, a profit joj je pao za 50%

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Ukrajinska centralna banka saopštila je da će nacionalizovati "Sense banku" u ruskom vlasništvu, jednu od najvećih komercijalnih banaka u zemlji i da će je staviti pod privremenu upravu.

Izvor: EPA-EFE/SHAWN THEW

Narodna banka Ukrajine (NBU) saopštila je da je odlučila da "povuče sa tržišta sistemski važnu" banku i podnijela je vladi predlog o učešću države u tom procesu.

"Siguran" transfer neće biti primetan za klijente, rekao je guverner NBU Andrij Pišnji.

Ranije poznata kao Alfa-Bank Ukrajina, Sense banka je 10. po veličini u Ukrajini i nalazi se na listi sistemski važnih banaka, pokazuju podaci centralne banke.

Kao deo svog ekonomskog odgovora na invaziju, Kijev je uveo sankcije Rusiji i otvorio sudske sporove za konfiskaciju imovine ruske države u Ukrajini i biznismena bliskih Kremlju.

U junu je predsjednik Volodimir Zelenski potpisao zakon koji dozvoljava vladi da nacionalizuje banke od vlasnika koji su bili pod sankcijama zbog invazije Rusije.

U svom video obraćanju, Zelenski je potvrdio potez centralne banke, ne navodeći Sense banku po imenu.
"Sada je ispravno da kabinet ministara odmah razmotri relevantne predloge centralne banke i podrži ih u vezi sa ovom finansijskom institucijom", rekao je Zelenski.

"Značajan rizik za reputaciju"

Centralna banka je saopštila da veze vlasnika Sense banke sa Rusijom "predstavljaju značajan rizik za reputaciju i imaju značajan negativan uticaj na aktivnosti banke".

"Regulatorni kapital Sense banke pao je za 50 odsto u periodu od 1. marta 2022. do 1. jula 2023. godine, dok je istovremeno kod ostalih sistemski važnih banaka porastao za oko 29 odsto", rekao je Pišnji.

Rusko-izraelski biznismen rođen u Ukrajini Mihail Fridman ima 32,86 odsto udela u ABH Holdings S.A., većinskom vlasniku Sense banke, dok ruski magnat Petar Aven drži 12,4 odsto, objavila je banka na svom sajtu.

Sense banka, sa 3 miliona štediša, zabilježila je gubitak od 189,75 miliona dolara u 2022, saopštila je centralna banka.

Ukrajinski finansijski sektor i njegov bankarski sistem pokazali su se izuzetno otpornim tokom skoro 17 meseci rata pod politikom centralne banke i vlade i snažnom finansijskom podrškom zapadnih partnera Kijeva.

Jedan od vlasnika pod sankcijama, a rat ocijenio kao "tragediju"

Zvaničnici centralne banke rekli su da su o svojim planovima za nacionalizaciju banke razgovarali sa Međunarodnim monetarnim fondom, ključnim zajmodavcem u zemlji.

Zvaničnici su rekli da se odluka vlade očekuje u petak i da bi svi koraci na nacionalizaciji banke trebalo da budu završeni tokom vikenda.

Fridman i Aven su dugoročni partneri u naftnim, bankarskim i maloprodajnim poslovima i suočavaju se sa sankcijama Zapada zbog navodnih veza sa Kremljom nakon ruske invazije na Ukrajinu. Fridman, koji je rođen u zapadnoj Ukrajini u vreme sovjetske ere, rat u Ukrajini je ocijenio kao tragediju.