Svijet

ŠEF MI6 PORUČIO RUSIMA KOJI NE PODRŽAVAJU RAT U UKRAJINI: Pridružite nam se da ga zajedno okončamo

Autor Euractiv.rs

Šef britanske Tajne obavještajne službe apelovao je u srijedu (19. jula) na Ruse nezadovoljne ratom u Ukrajini da se "pridruže" njegovoj službi.

Izvor: youtubw/screenshot/bbc

U svom drugom govoru otkako je postao šef Tajne obavještajne službe 2020. godine, ser Ričard Mur je rekao da se čini malo vjerovatnim da će Rusija postići nešto tokom rata u Ukrajini. Svoj prethodni govor održao je prije godinu dana.

Tokom govora u britanskoj ambasadi u Pragu, on je uporedio trenutnu situaciju u Ukrajini sa Praškim proljećem 1968. godine.

Izvor: YouTube/Printscreen/ Channel 4 News

"Dok svjedoče podmitljivosti, sukobima i bezosjećajnoj nekompetentnosti svojih lidera - najgorem ljudskom faktoru - mnogi Rusi se bore sa istim dilemama kao i njihovi prethodnici 1968. godine", rekao je Mur. "Pozivam ih da urade ono što su drugi radili u proteklih 18 mjeseci i pridruže nam se. Naša vrata su uvijek otvorena... Njihove tajne će biti bezbjedne sa nama i zajedno ćemo raditi na tome da se krvoproliće okonča."

On je opisao iransku odluku da Moskvi isporuči bespilotne letelice za rat u Ukrajini kao "nesavjesnu" i rekao je da ona izazvala unutrašnje svađe u vrhu režima u Teheranu.

Mur je upozorio da se Kina i Rusija utrkuju da ovladaju tehnologijama kao što su vještačka inteligencija (AI) i kvantno računarstvo. Rekao je da će vještačka inteligencija dopuniti rad obavještajnih agencija, a ne zamijeniti ljude koji bi mogli da otkriju tajne van dometa tehnologije.

"Jedinstvene karakteristike ljudskih agenata na pravim mjestima postaće još značajnije", rekao je Mur. "Ljudska inteligencija u doba vještačke inteligencije će se sve više definisati kao stvari koje mašine ne mogu da urade, iako treba očekivati da će sposobnosti mašina napredovati zapanjujućom brzinom."

Čini se da MI6 ide stopama CIA koja je objavila video u kojem poziva ruske građane koji kritikuju režim da "ih kontaktiraju".