Svijet

ZBOG EKSPLOZIJA OBUSTAVLJEN SAOBRAĆAJ NA KRIMSKOM MOSTU: Ukrajina se još uvijek ne oglašava povodom napada

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Ruski kanal Siva zona na Telegramu, povezan sa Vagnerovom plaćeničkom grupom, izvijestio je da je došlo do dva udara na mostu u 03:04 i 03:20 ujutru.

Izvor: EPA-EFE/STRINGER

Na Krimskom mostu koji je izgradila Rusija zbog "vanredne" situacije obustavljen je saobraćaj, saopštili su zvaničnici koje je postavila Rusija u ponedeljak (17. jula), dok su ukrajinski mediji izvijestili o eksplozijama na mostu.

Sergej Aksjonov, premijer Krima koga je postavila Rusija, rekao je da se vanredna situacija dogodila na 145. stubu mosta koji povezuje poluostrvo Krim sa ruskim regionom Krasnodar. Nije naveo nikakve dodatne detalje.

Novinska agencija RBC-Ukrajina javila je da su se na mostu čule eksplozije.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine, ali je on međunarodno priznat kao dio Ukrajine.

Ruski kanal Siva zona na Telegramu, povezan sa Vagnerovom plaćeničkom grupom, izvijestio je da je došlo do dva udara na mostu u 03:04 i 03:20 ujutru.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje. Iz Ukrajine nije bilo komentara.

Nije odmah bilo jasno šta bi incident na mostu značio za dogovor koji je uz posredovanje UN-a omogućio bezbjedan izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, pošto ugovor ističe u ponedeljak.

Drumski i železnički most od 19 km oštećen je u eksploziji prošlog oktobra, u napadu za koji je Kremlj rekao da su ga organizovale ukrajinske snage bezbjednosti. Ukrajina je samo posredno priznala napad nekoliko mjeseci kasnije.

I Aksjonov i guverner Krasnodarskog kraja Veniamin Kondratjev rekli su da su u svojim regionima formirali operativne štabove za rješavanje vanredne situacije na mostu.

Administracija poluostrva koju podržava Rusija saopštila je da je Krim snabdijeven svim neophodnim zalihama, ali je pozvala stanovnike da ne putuju preko mosta.

Serhij Bračuk, portparol ukrajinske vojne administracije u Odesi, objavio je na Telegramu fotografiju na kojoj je most u daljini, koji je prekinut u sredini.

Nije odmah jasno da li to ima veze sa napadom.