Svijet

KOD TELOHRANITELJA ZELENSKOG PRIMIJEĆEN RIJEDAK PIŠTOLJ! Veoma je skup, a ime "vanzemaljac" govori mnogo o njemu

Autor Ivana Vlajković

Jedan od tjelohranitelja koji su čuvali Volodimira Zelenskog na boku je imao pištolj "elijen", što znači "vanzemaljac".

Izvor: Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i drugi visoki zvaničnici posetili su 8. jula Zmijsko ostrvo na zapadnom dijelu Crnog mora koje je postalo simbol pravog otpora zemlje zbog prkosa branilaca. Povod za posjetu bilo je obilježavanje 500 dana rata u Ukrajini, a jednom korisniku Tvitera zapalo je za oko da je jedan od telohranitelja koji su čuvali Zelenskog na boku imao pištolj "elijen", što znači "vanzemaljac".

Pištolj "elijen" je proizvod kompanije "Laugo arms". Ovo oružje je rijetko i ima egzotičan dizajn koji nudi visok stepen preciznosti. Takođe je i veoma skup. Prema jednom američkom prodajnom portalu, njegova cijena je 5.000 dolara. Pištolj "elijen" ima distinktivan oblik i karakteristike.

U skladu sa svojim imenom, dizajn “elijena” je na mnogo načina “vanzemaljski” u poređenju sa tradicionalnim pištoljima. Suština dizajna je na fiksnoj cevi postavljenoj u okviru umjesto u kliznom dijelu. To ovom oružju daje ono što se naziva “osom veoma niskog otvora”, navodi “Drajv”, piše Blic.

Pištolj sa osom niskog otvora suštinski pomaže u ublažavanju trzaja, pošto je veliki dio sile usmjeren nazad na dlan umjesto preko njega. Neupadljiv klizni dio koji zaista postoji samo sa strane, a ne na vrhu pištolja, takođe uveliko pomaže u smanjenju mase koja se kreće unazad na nižoj visini. Sve to, zauzvrat, pomaže da se smanji tendencija kraja cijevi da se okrene nagore tokom pucanja. Rezultat je visoki stepen preciznosti čak i tokom brze paljbe, sa kraćim vremenom koje je potrebno da se vrati na metu kako bi ponovo zapucao.

Sa 1,1 kilograma težine sa praznim magacinom od 17 metaka, “elijen” je težak za pištolj kalibra 9x19 mm (radi poređenja trenutna generacija “gloka 17” teži svega 600 grama bez municije). Portal Oruzje.com navodi da je “elijen” revolucionarni pištolj sa karakteristikama koje mijenjaju percepciju oružja. Dug je 210mm, širok 29 a visok 148 mm. Dužina cijevi je 124 mm. Povlačenje okidača je podesivo od 10 do 25 n, navodi portal.

Kompanija “Laugo” ukazuje na nisko i uravnoteženo težište “elijena” za koje navodi da generalno pomaže u upravljanju. “Elijen” je svoj prvi javni debi imao na sajmu u Njemačkoj 2019. a sledeće godine je prvi put prikazan u SAD, gdje kompanija ima predstavništvo.

Djeluje da “elijen” do danas nije javno u standardnoj upotrebi od strane bilo koje veće vojne ili grupe za sprovođenje zakona. Na “Fejsbuk” stranici “Lauga” vidi se razno evropsko vojno osoblje kako isprobava pištolj tokom dešavanja 2019. Sve u svemu, visoke performanse “elijena” bile bi korisne u različitim operativnim scenarijima, navodi “Drajv”. Nošenje oružja sa visokim nivoom preciznosti ima savršeno smisla u slučaju osoblja zaduženog za zaštitu važnih ličnosti poput Zelenskog, dodaje portal, ukazujući da se pištolji generalno lakše mogu ubaciti u akciju od kompaktnih pušaka i drugih dugih cijevi na malim prostorima u kojima obezbjeđenje često radi.

Kako se tačno jedan “elijen” pištolj viđen na snimku sa Zmijskog ostrva našao u Ukrajini, nije poznato. Nije jasno ni da li je na bilo koji način standardno oružje za obezbjeđenje VIP osoba ili bilo kojih drugih jedinica u zemlji. Ukrajinska vojska i druge bezbjednosne službe sigurno koriste široku lepezu malokalibarskog oružja od početka sukoba, navodi “Drajv”, dodajući da se broj dostupnih dizajna samo povećao sa zapadnom pomoći i zaplijenom ruskih tipova, te da se “elijen” može kupiti i na komercijalnom tržištu Evrope.

Šta god da je u pitanju, najmanje jedan telohranitelj koj ije čuvao Zelenskog, Budanova i druge ukrajinske zvaničnike tokom nedavne posjete Zmijskom ostrvu izgleda da je bio naoružan jednim od najkvalitetnijih pištolja dostupnih na komercijalnom tržištu danas. Ovo je takođe prva poznata upotreba ovog egzotičnog oružja od strane vojne jedinice, ističe “Drajv”.

BONUS VIDEO: