Svijet

NEKOLIKO VODEĆIH LIČNOSTI BLISKIH PREMIJERKI MELONI POD ISTRAGOM: Pravosuđe pokušava da sruši vladu?

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

U centru italijanske javnosti su tri velika politička skandala.

Izvor: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI / PALAZZO CHIGI

Iz izvora u vladi se šire glasine da italijansko pravosuđe pokušava da sruši vladu, pošto je nekoliko vodećih ličnosti u vladi premijerke Đorđe Meloni pod istragom.

Trenutno tri slučaja privlače pažnju italijanske javnosti. Prvo - ministarka turizma Danijela Santanče je pod istragom zbog bankrota i lažiranog računovodstva. Zatim, tu je i iznuđena optužnica protiv podsekretara za pravosuđe Andree Delmastra, kao i delikatniji slučaj koji uključuje sina predsjednika Senata Ignacija La Ruse, koji je optužen za silovanje.

„Oni misle da ne možemo da vladamo jer bismo bili rasisti, fašisti, homofobični. I pokušavaju da nas sruše koristeći pojedinačne sudije", tvrdi izvor u stranci "Braća Italije" (Fratelli d'Italia, FDI/ECR).

U dopisu koji je procurio, vlada optužuje „dio pravosuđa", koji podupiru ljevičarske stranke, da sprovodi "igre" uoči evropskih izbora koji će se održati u junu 2024. godine.

„Ovo je veoma ozbiljna optužba. Ako je sudija sektaški ili politički orijentisan, on jednostavno nije sudija", rekao je predsjednik Nacionalne asocijacije sudija Đuzepe Santalusija.

Izvor: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Uvjerenje premijerkine stranke "Braća Italije", kao i njenih saveznika u vladi Liga (ID) i Napred Italija (EPP), je da je dio pravosuđa pokrenuo postupak da zaustavi reformu pravosuđa koju je sproveo ministar Karlo Nordio, blizak svim desničarskim partijama.

„Primijetila sam da ljudi žele da naprave sukob, ali nisam ja ta koja je pokrenula neprijateljstva i nastaviću da ne odgovaram na provokacije", rekla je Meloni. Međutim, izvori bliski vladi otkrivaju da „napad nije uspio". Meloni „neće odustati", a reforma pravosuđa će biti sprovedena, hitnije nego ikad.

„Smireno ću nastaviti da radim, zadovoljna sam odličnim rezultatima kod kuće i u spoljnoj politici i ostajem fokusirana na svakodnevni rad i saglasnost Italijana", rekla je italijanska premijerka.

Vladajući desni centar ostaje ujedinjen kako bi se suprotstavio napadima opozicije.

Potpredsjednik Senata Mauricio Gaspari (Napred Italija) dao je oštar komentar: „Pravosuđe napada Ustav. I to ne mogu ignorisati oni koji imaju najveću odgovornost za predsjedavanje ovom superkastom koja sebe smatra suverenom i nedodirljivom".

Pridružila se i opozicija. „Zabrinut sam zbog premijerke koja, krijući se iza paravana "Čigi izvora" (Palata Čigi je sedište vlade), sprovodi veoma ozbiljan napad na sudije koji obavljaju svoju dužnost, optužujući ih čak i da su pokrenuli izbornu kampanju za evropske izbore", rekao je lider Pokreta 5 zvezda Đuzepe Konte.

„Apsolutno je neprihvatljivo u demokratskom sistemu da, umjesto da odgovori na ozbiljne optužbe o zakonskim pravima, Palata Čigi podgrijeva opasan sukob između državnih organa tako što pušta zastrašujuće note pravosuđu", kaže sekretarka Demokratske stranke (PD/S&D) Eli Šlajn.