Svijet

KONTINENT SE CIJEPA NA DVA DIJELA, NASTAJE NOVI OKEAN: Jezivo upozorenje naučnika, pojavila se velika pukotina na zemlji

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Naučnici upozoravaju da bi Afrika mogla da se podijeli na dva dijela.

Izvor: Youtube/Greenlight Africa/Screenshot

Afrika bi mogla da se podijeli na dva dijela čime bi se formirao šesti okean na Zemlji. Istočnoafrički rascijep formiran je pre najmanje 22 miliona godina, ali je pokazao aktivnost tokom poslednjih nekoliko decenija. Pukotina se pojavila duž pustinja Etiopije 2005. godine i širi se brzinom od 2,5 centimetra godišnje.

Nedavno je objavljena studija u kojoj se navodi da rascijep podstiče masovno izbacivanje pregrijane stjenovite materije iz jezgra naše planete.

Iako se ne očekuje da će se Afrika prepoloviti još najmanje pet miliona godina, kada se to desi, Somalija i polovina Etiopije, Kenija i Tanzanija formiraće novi kontinent, piše Daily Mail.

"Ne znamo da li će se ovaj rascijep nastaviti sadašnjim tempom da bi se na kraju otvorio okeanski basen, poput Crvenog mora, a zatim kasnije prerastao u nešto mnogo veće, poput male verzije Atlantskog okeana. Ili bi se stvari mogle ubrzati? Možda bi rascijep mogao i da se zaustavi, kao što je Atlantik učinio prije nego što je počeo da se širi po morskom dnu? Trenutnom brzinom, more veličine sadašnjeg Crvenog mora moglo bi se formirati za oko 20-30 miliona godina", rekao je Ken Mekdonald, profesor na Univerzitetu Kalifornije u Santa Barbari za britanski tabloid.

Geolog Dejvid Adede rekao je za lokalni Daily Nation da veruje da je pukotina ispunjena vulkanskim pepelom, ali da su jake kiše odnijele materijal i otkrile pukotinu.

Lokalni stanovnici tvrde da se rascijep dogodio naglo i brzo, a neki su prijavili da su osetili kako se zemlja trese.

Pomjeranje dvije tektonske ploče primećeno je 2004. godine na Tehnološkom univerzitetu u Delftu u Holandiji gdje su istraživači otkrili da se rascijep pomjera pet milimetara godišnje. Istočnoafrički rascijep proteže se od Adenskog zaliva na sjeveru do Zimbabvea na jugu i prolazi kroz niz dubokih dolina, oštrih padina i vulkanskih vrhova.