Svijet

"AKO RUSIJA PROPADNE - SVI ĆEMO UMRIJETI" Zastrašujuće izlaganje Lukašenka koji je spriječio PUČ: Držaćemo Vagner na oku

Autor Jana Desovski

Putin i Prigožin su se "sudarili", rekao je Lukašenko koji je spriječio puč.

Izvor: Youtube/RT/EuroNews/screenshot

Kratka pobuna Vagnerovih plaćeničkih jedinica i njihov marš na Moskvu pokazali su opasan potencijal za nestabilnost u Rusiji, upozorio je u utorak bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko. "Ako Rusija propadne, ostaćemo u ruševinama. Svi ćemo umrijeti", rekao je Lukašenko u Minsku na ceremoniji dodjele nagrada visokim oficirima, prenosi beloruska državna novinska agencija Belta.

Lukašenko kaže da je odmah stavio bjeloruske snage u pripravnost tokom Vagnerovog ustanka, koji je završen u subotu. Lukašenko vlada Belorusijom od 1994. godine i blizak je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Vojska, policija i specijalne snage stavljene su u punu borbenu pripravnost za jedan dan, dodao je Lukašenko, koji je bio posrednik u pregovorima o okončanju pobune lidera Vagnera Jevgenija Prigožina.

"Držaćemo na oku Vagnerovce"

Lukašenko je priznao da su sve uključene strane, uključujući i njega, potcenile opasnost od eskalacije, vjerujući da se problem može riješiti. Putin i Prigožin su se "sudarili", rekao je. "U ovom slučaju nema heroja", dodao je on. Prema Kremlju, Prigožin će imati utočište u Bjelorusiji, a postupak protiv njega je odbačen u Rusiji.

Lukašenko je takođe rekao da njegova zemlja želi da uči iz ratnog iskustva ruske plaćeničke grupe Vagner, prenijela je u utorak Belta. "Ako njihovi komandanti dođu i pomognu nam, recite nam šta je sada važno... To je neprocjenjivo. To je ono što treba da uzmemo od Vagnera", rekao je Lukašenko i dodao da Belorusija ne treba da se plaši prisustva plaćenika. "Pažljivo ćemo ih držati na oku", najavio je bjeloruski lider.