Svijet

PUTIN JE OBAVIJEŠTEN O SITUACIJI SA VAGNEROM! Pričao sa Lukašenkom, "pregovori su potrajali", ovo je rezultat

Autor Sara Gajić

Predsjednik Bjelorusije je prenio ruskom predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu rezultat pregovora sa vođom Vagnera.

Izvor: Profimedia

"Predsjednici Bjelorusije i Rusije razgovarali su telefonom i Aleksandar Lukašenko upoznao je Vladimira Putina o rezultatima pregovora sa upravom grupe Vagner", objavio je portal "RIA Novosti".

Prethodno se oglasila služba za medije predsjednika Bjelorusije, ovim saopštenjem: "Jutros je predsjednik Rusije Vladimir Putin izvijestio bjeloruskog kolegu o situaciji na jugu Rusije sa privatnom vojnom kompanijom Vagner. Čelnici država saglasili su se da bi trebalo da zajednički djeluju. U daljem razvoju sporazuma, predsjednik Bjelorusije je dodatno ušao u detalje situacije kroz svoje kanale, a u dogovoru sa predsjednikom Rusije održao razgovore sa Jevgenijem Prigožinom.

Pregovori su trajali tokom dana i rezultat je bio spriječavanje krvavog masakra na teritoriji Rusije. Jevgenij Prigožin je prihvatio predlog predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka da zaustavi kretnju svojih naoružanih snaga Vagner kompanije u Rusiji i da preduzme korake ka deeskalaciji tenzije. U ovom trenutku, na stolu je apsolutno korisna i prihvatljiva opcija za rješavanje situacije, uz bezbjednosne garancije za Vagnerove borce", navedeno je.