Svijet

EU DUBOKO ZABRINUTA ZBOG SITUACIJE NA KOSOVU: Biće preduzete mjere, cilj su bezbjednost i mir

Autori Anđela Pešić Euractiv.rs

Evropska unija je zabrinuta zbog situacije na Kosovu i Metohiji, rekao je šef delegacije Emanuele Žiofre nakon sastanka sa srpskim ministrom odbrane.

Izvor: Profimedia

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se sa članovima Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, koju je predvodio ambasador i šef Delegacije Emanuele Žiofre, sa kojima je razgovarao o bezbjednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Ministar Vučević ukazao je na dalje intenziviranje smišljenih i tendencioznih provokacija i incidenata kojima se ugrožavaju bezbjednost i životi građana srpske nacionalnosti, ali i mir u regionu.

Prema riječima ministra odbrane, odmah nakon razgovora u Briselu, prištinske privremene institucije, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, još jednom potvrđuju da im se ne može vjerovati i da nastavljajući svoju neodgovornu, nezrelu i bezobzirnu politiku zadaju težak udarac svim naporima da se obnovi dijalog i sačuvaju mir i bezbjednost.

Ministar Vučević je pozvao institucije Evropske unije da aktivno daju doprinos deeskalaciji situacije i spriječe samovolju Aljbina Kurtija, koji svojom opasnom politikom nasilja poništava sva dostignuća dosadašnjeg dijaloga. Zatražio je trenutno oslobađanje uhapšenih Srba i prestanak daljih hapšenja, povlačenje lažnih gradonačelnika i specijalnih policijskih snaga sa sjevera Kosova i Metohije i hitno uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Ambasador Žiofre iskazao je duboku zabrinutost EU institucija zbog bezbjednosne situacije na Kosovu i Metohiji.

On je saglasan sa razočaravajućom činjenicom da je samo dan nakon razgovora došlo do izazivanja novih incidenata. Zamolio je nadležne u Republici Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći da se izbjegne dalje pogoršanje situacije i vrati dijalogu.

Kako je istakao, Evropska unija će preduzeti mjere da se obeshrabri politika podsticanja nasilja i izazivanja incidenata i naglasio da zajednički cilj treba da bude trajni mir, bezbjednost i ekonomski razvoj regiona, javlja RTS.