Svijet

POBUNA VAGNERA PROTIV RUSIJE! Ka Moskvi maršira 25.000 vojnika - "Borci i ja uništićemo svakoga ko nam stane na put"

Autor Uroš Matejić

Jevgenij Prigožin rekao da su njegovi borci prešli granicu Ukrajine ka Rusiji i da će ići do kraja.

Izvor: Profimedia

Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Vagner, saopštio je da su njegovi borci prešli granicu Ukrajine ka Rusiji i da će protiv ruskog vojnog vrha "ići do kraja". "Ima nas 25.000 i saznaćemo zašto se u zemlji dešava haos", rekao je Prigožin ranije u seriji glasovnih poruka na Telegramu, ali je dodao da njegov poziv na djelovanje protiv ruske vojske nije vojni puč, nego "marš za pravdu". "Borci i ja uništićemo svakoga ko nam stane na put", rekao je Prigožin, dodajući da su ušli u južni ruski grad Rostov.

U Rostovu na Donu, gradu na jugu Rusije, blokirane su ulice u centru grada. Lokalni medij RostovGazeta prenosi da su očevici rekli da je saobraćaj zatvoren na Aveniji Budenovski, gdje se nalazi štab Južnog vojnog okruga. U blizini su oklopni transporteri i druga vojna tehnika, a štab je ograđen kordonom. Dopisniku RostovGazete zabranjeno je da fotografiše, u blizini sjedišta ne radi mobilni internet. Mediji su ranije objavili da su blokirani sjeverni i zapadni ulaz u grad, a da su se na autoputu formirale kolone.

Vojno osoblje Rostova dobilo je naređenje da podigne vojne avione kako bi se "osigurala bezbjednost", prenio je 161.ru, pozivajući se na neimenovani izvor. Kažu i da je ranije Južni vojni okrug zatražio da se u Rostovu zabrani svi masovni događaji na otvorenom. Glavna uprava ruskog Ministarstva za vanredne situacije za Rostovsku oblast saopštila je da nije poslala informacije o uvođenju policijskog časa u regionu, ali je guverner Vasil Golubev pozvao građane da ostanu kod kuće ako je moguće.

"Trenutna situacija zahtijeva maksimalnu koncentraciju svih snaga za održavanje reda. Organi za sprovođenje zakona čine sve da obezbjede sigurnost stanovnika tog područja. Molim sve za mir i ne izlazite iz kuće bez potrebe", najavio je guverner.

U Moskvi su pooštrene mjere bezbjednosti, prenijela je agencija TASS, prije svega oko najvažnijih vladinih lokacija i infrastrukture u prestonici.