Svijet

PUTNICI SU SUOČENI SA HOROROM - GUŠENJE, HIPOTERMIJA I PANIKA! Posledice nedostatka kiseonika u podmornici su stravične

Autor Uroš Matejić

Mozak ne može da funkcioniše u uslovima kada nema dovoljno kiseonika.

Izvor: Profimedia/ABACA

Američka obalska straža predviđa da će se zalihe kiseonika u nestaloj podmornici Titan potrošiti najkasnije do 13.08 sati po našem vremenu. Posledice nedostatka kiseonika su stravične: postepeno gušenje, hipotermija i napadi panike. Putnici su suočeni s iscrpljenim zalihama kiseonika, otrovnim nivoima ugljen dioksida i sve nižim temperaturama.

Bez kiseonika nema normalnog funkcionisanja za izgubljene putnike podmornice. Mozak ne može da funkcioniše u uslovima kada nema dovoljno kiseonika, srce i svi vitalni organi neće biti u problemima, jedino će mozak biti u problemima jer on ne trpi hipoksijske uslove, kaže dr Ivan Drviš, spoljni saradnik Medicinskog fakulteta u Splitu.

Sagovornik Dnevnika Nove TV ističe da će telo postupno reagovati na situaciju u kojoj se našlo. Počinje gubitkom motoričke kontrole, nekontrolisano grčenje mišića, izazvano hipoksijskim uslovima, dolazi do dezorijentisanosti, neshvaćanja situacije, to prethodi kraju, odnosno nesvjestici, dodaje Drviš, prenosi Dnevnik.hr.

Osim nedostatka kiseonika, panika nikako ne ide na ruku onima koji su pod morem. Ubrzo će trošiti kiseonik, neki proračuni koji bi se temeljili na normalnoj respiraciji ovdje ne važe zato što se radi o situaciji koja nije normalna i ljudi će pojačano disati. Osim toga biće sve veća koncentracija ugljen dioksida u tom prostoru, što tjera disajni centar na pojačanu ventilaciju, potrošnja kiseonika znatno je pojačana, rekao je on.

"Ako podmornica nije oštećena, putnici ne bi trebalo da imaju nikakvih posledica. Ali vrijeme je svakako ključan faktor. U slučaju pronalaska podmornice kiseonik bi mogao da stigne tek za nekoliko sati. To su sati, u najmanju ruku, po meni, to je šest sati", kaže Drviš.