Svijet

OPTUŽENI ŠEF NISANA TUŽIO KOMPANIJU ZA MILIJARDU DOLARA! Holivudski pobjegao iz Japana u KUTIJI, sada želi da ih ODERE!

Autor Uroš Matejić

Ovaj 69-godišnjak traži 588 miliona dolara za izgubljene naknade i troškove, plus 500 miliona dolara za kaznenu odštetu.

Izvor: Profimedia

Karlos Gosn, bivši direktor Nisana koji je godinama bio na toj funkciji prije nego što je izbegao hapšenje, tuži svog bivšeg poslodavca za milijardu dolara. Gosn je 2018. godine, je optužen za finansijske malverzacije u Japanu i držan je u kućnom pritvoru, ali je sledeće godine pobjegao u Liban, tvrdeći da su optužbe protiv njega dio plana šefova Nisana da zaustave Gosnovo spajanje sa Renoom.

Za nekadašnjim zlatnim dečkom automobilske industrije i dalje se traži zbog krivičnih prijava u Japanu, gdje je Nisan takođe pokrenuo građansku tužbu tražeći odštetu. Ali ovog ljeta na libanskom sudu, Gosn je bio taj koji je optuživao i tražio odštetu.

Prema pisanju Auto njuza, Gosn je u maju ove godine podnio tužbu Kasacionom sudu u Libanu optužujući Nisan, još dvije kompanije i 12 pojedinaca za klevetu, falsifikovanje dokaza i druga krivična djela. Ovaj 69-godišnjak traži 588 miliona dolara za izgubljene naknade i troškove, plus 500 miliona dolara za kaznenu odštetu.

"Ozbiljne i osjetljive optužbe iznijete protiv Gosna ostaće u glavama ljudi godinama. On će patiti od njih do kraja života, jer imaju uporne i dugotrajne posledice, čak i ako su zasnovane na pukoj sumnji", rekao je Gosnov pravni tim u tužbi. Gosn nije napustio svoju domovinu Liban otkako je tamo pobjegao iz Japana. Napravio je spektakularno bjekstvo: kada se bend pakovao za odlazak iz Japana sa nastupa, bivši šef Nisana se sakrio u jedan od većih kofera dizajniranih za držanje muzičkih instrumenata.

Gosn je odveden na mali lokalni aerodrom gdje se ukrcao na privatni avion za Istanbul u Turskoj, prije nego što je prešao u drugi avion koji ga je odveo u Liban. Liban neće izručiti Gosna, pa je izbjegao zatvorsku kaznu, ali nisu svi umiješani bili te sreće. Otac i sin Majkl i Piter Tejlor osuđeni su na 24 i 20 mjeseci u Japanu jer su pomogli Gosnu da pobjegne nakon njihovog izručenja iz SAD.

Možda će vas zanimati