Svijet

POTPREDSJEDNIK ITALIJANSKE VLADE NASTAVLJA SA NAPADIMA NA EU: Nametanje električnih automobila svima nema smisla

Autori Anđela Pešić Euractiv.rs

Potpredsjednik italijanske vlade i lider krajnje desnice Lega Mateo Salvini sumnja u nezakonito saučesništvo između EU, Nemačke i Kine u korist elektromobilnosti, a protiv italijanske automobilske industrije.

Izvor: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

„Niko mi ne može zadirati u uvjerenje da bi uskoro moglo da dođe do „kineske kapije“, jer su neki izbori ili proizvod neznanja ili pogodnosti“, rekao je potpredsjednik vlade i ministar infrastrukture.

Saopštenje je ponovila i italijanska evroposlanica Anna Cinzia Bonfrisco (Lega/ID), koja je za EURACTIV rekla da Brisel poklanja Kini cjelokupnu evropsku automobilsku industriju u ime takozvane „Timermansove doktrine“.

„Legitimno je misliti da postoji volja da se odreknemo našeg kapaciteta za inovacije u industriji, tehnologiji i automobilizmu u ime Kine koja je, štaviše, najveći zagađivač na svijetu“, rekla je Bonfrisko.

Pored potencijalnog rizika koji bi ovo moglo imati po evropsku automobilsku industriju, Bonfrisko osuđuje ozbiljna kršenja ljudskih prava koja je počinila Komunistička partija Kine u Sinđangu i Hong Kongu, kao i u Tajvanu, „slobodnoj i nezavisnoj državi nad čijim nebom se vrše vojne vježbe i sprovode svaki dan u cilju buduće invazije”.

„Samo ovo bi bilo dovoljno da se neko zapita kako mi Evropljani možemo da prihvatimo bliže političke i trgovinske odnose sa Kinom“, dodala je Bonfrisko.

Salvini je zabranu automobila sa unutrašnjim sagorjevanjem do 2035. godine nazvao „prinudnim prihvatanjem“, iako će u stvarnosti prodaja automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorjevanjem i dalje biti dozvoljena, ali samo ako se pokreću na sintetička goriva, što znači da će biti sposobni, prema EU, da garantuju klimatske neutralnosti.

„Nadam se da je ideologija Timermansa, odnosno Euro 7, glupost koja se apsolutno mora arhivirati“, nastavio je Salvini.

Lider Lega je takođe optužio Evropsku komisiju da slijedi „ideološki pristup protiv rasta i protiv Italije“ automobilima jer insistira na tome da želi „potpuno električne“ umjesto mješavine tehnologija.

Izvor: EPA-EFE/ANDY RAIN

Saučesnik Njemačka

Salvini je takođe optužio Njemačku, rekavši da ona donosi izbore koji idu u korist njenoj ekonomiji po cijenu štete drugima, posebno Italiji.

Reći od 2035. 'ili struja ili ništa' je nešto što nekome vjerovatno odgovara”, rekao je Salvini, objašnjavajući da je pročitao podatke o razmeni između Njemačke i Kine koji sugerišu da je izvoz iz Njemačke u Kinu smanjen za 23 odsto, dok je uvoz iz Kine u Njemačku porastao za 28%.

Bonfrisko je ukazala na prvo inostrano putovanje novog kineskog premijera Li Ćjanga, koje se održava ovih dana, prvo Šolcova Njemačka, a zatim Makronova Francuska, „samo nekoliko mjeseci nakon šetnje francuskog predsjednika Trgom Tjenanmen gdje su kineski studenti žrtvovali svoje živi u ime slobode”.

„Trebalo bi da reagujemo na prodor ekonomskih aktera u Evropi pod kontrolom Komunističke partije Kine, kao što često naglašava Evropski parlament, počevši od zaštite naših luka i pomorskog transporta“, kazala je Bonfrisko za EURACTIV.

„Evropski građani imaju odgovor zašto EU sprovodi politike koje imaju više veze sa industrijskim otpadom nego sa ekološkom tranzicijom. Održivost je, prije svega, društvena u Evropi i svijetu. I na ovome je završena era ekvidistance Merkelove Nemačke, a Šolcova je samo njena loša kopija“, dodala je evropska poslanica.

Prošlog marta, tokom predizborne kampanje za regionalne izbore, Salvini je već napao EU, tvrdeći da nametanje električnih automobila svima nema smisla.

„Evropa, koja želi da zaštiti životnu sredinu, ne može da nas veže za Kineze, pošto su našli nekoga u Evropskom parlamentu, slučajno s lijeve strane, ko je imao pune kofere gotovine (Katargejt) Ko zna da li uskoro neće naći kofere pune gotovine koji dolaze iz Kine da bi glasali za određene zakone koji su antiitalijanski, antievropski i favorizuju samo giganta u inostranstvu“, rekao je Salvini.