Svijet

ŠTA SE DESILO SA TIJELIMA PUTNIKA TITANIKA? Vadili ih i vraćali u more, a odluka o SIROTINJI razbijesnila sve

Autor Sara Gajić

Nakon što je potonuo jedan od najvećih brodova, legendarni Titanik, postavlja se pitanje šta se desilo sa tijelima putnika.

Izvor: YouTube/printscreen/BBC News

Evo šta se desilo sa tijelima putnika Titanika, broda koji je potonuo tokom prve i jedine plovidbe. Titanik je potonuo 1912. godine, a trenutno čitav svijet bez daha prati potragu za nestalom podmornicom sa bogatašima koji su obilazili olupinu. Na Titaniku je bilo 2.240 putnika i članova posade, a više od 1.500 njih je stradalo kada je potonuo.

Šta se desilo sa tijelima putnika?

Nakon potonuća Titanika, uloženi su napori kako bi se izvukla tijela putnika i posade koji su stradali u tragediji. Međutim, nisu sva tijela žrtava bila izvučena, a većina je ostala u vodi. Evo nekoliko ključnih detalja u vezi sa oporavkom i tretmanom tijela putnika sa Titanika.

Kablovski brod Makaj-Benet, zajedno sa drugim brodovima, poslat je na mjesto potonuća u potrazi za tijelima. Tokom nekoliko sedmica, posada tog i drugih brodova pronašla je ukupno 306 tijela.

Ali, posada broda Mekej-Benet, plaćena dvostruko za ovaj jezivi zadatak, dobila je naređenje. Tijela putnika iz prve klase će biti balsamovana i stavljena u kovčege, iz druge klase "samo" umotana u platna, dok su tijela siromašne treće klase i posade otežana tegovima i - bačena u more.

Tela bogataša koja su pronađena uneta su na brodove za izvlačenje i podvrgnuta identifikaciji i preliminarnom procesu balsamovanja. Uloženi su napori da se pokojnici identifikuju putem ličnih stvari, fizičkih opisa i bilo koje dostupne dokumentacije.

Ali zbog ograničenosti prostora, resursa i uznapredovalog stanja raspadanja nekih tijela, donijeta je odluka da se većina izvučenih žrtava sahrani u moru. Tijela su stavljena u platnene vreće ili kovčege i spuštena u okean.

Neka tijela su vraćena porodicama kako bi mogle da ih sahrane. Među njima su bili putnici koji su ili mogli da budu identifikovani ili čiji su rođaci napravili posebne aranžmane za povratak njihovih najmilijih. Tijela su transportovana na svoja odredišta raznim sredstvima, uključujući vozove i mrtvačka kola.

Važno je napomenuti da su se napori za oporavak suočili sa izazovima zbog velikog broja žrtava i teških uslova na mjestu potonuća. Mnogi faktori, kao što su vrijeme proteklo od potonuća, dubina vode i uticaj morske flore i faune, doprineli su ograničenom uspjehu u izvlačenju tijela.