Svijet

SUKOB FRANCUSKE POLICIJE I DEMONSTRANATA, ISPALJEN SUZAVAC: Protest zbog brzog voza, ljudi gađali bezbjednosne snage

Autor Ivana Lazić

Francuska policija sukobila se sa demonstrantima koji su tražili da se zaustavi izgradnja nove linije brzih vozova između Francuske i susjedne Italije.

Izvor: Profimedia

Francuska policija je u subotu u sukobu sa demonstrantima upotrijebila suzavac koji su tražili da se zaustavi izgradnja nove linije brzih vozova između Francuske i susjedne Italije, za koju protivnici tvrde da će uništiti osjetljivo okruženje Alpa, javlja "France 24".

Oko 5.000 demonstranata, prema riječima organizatora, i 3.000, prema policiji, izašlo je na proteste u blizini sela Sen Remi de Morjen na jugoistoku Francuske, uprkos zvaničnoj zabrani skupa, rekao je dopisnik AFP-a.

Policija je potom upotrijebila suzavac kada je grupa demonstranata počela da gađa bezbjednosne snage. Demonstranti su upali i na željezničku prugu, rekao je dopisnik AFP-a, iako je saobraćaj vozova zaustavljen zbog situacije u ranim popodnevnim satima, navodi operater SNCF.

Uz podršku Evropske unije, nova linija bi na kraju trebalo da poveže francuski Lion i Torino u Italiji, sa tunelom od 57,5 ​​kilometara kroz Alpe. Procenjeni trošak je više od 26 milijardi evra.

Pristalice kažu da će to znatno olakšati teretni drumski saobraćaj, ali protivnici kažu da postoji opasnost da ekološka šteta bude razorna i da izvori već počinju da presušuju zbog radova.