Svijet

POSLEDICE UNIŠTENJA BRANE MOGAO BI OSJETITI CIO SVIJET! Ukrajini prijeti užas – Djelovi plodne zemlje postaju PUSTINJA?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Usljed poplava zemlja bi mogla da izgubi nekoliko miliona tona žitarica, prema procjeni Ministarstva poljoprivrede Ukrajine.

Izvor: Profimedia/AA/ABACA

Ministarstvo poljoprivrede Ukrajine upozorilo je da bi nekad plodna polja te zemlje do sledeće godine mogla da se pretvori u pustinju nakon rušenja brane Kahovka čiji rezervoar sad plavi područje jedne od svjetskih žitnica.

Nakon što je probijena brana brzo su počela da se plave područja nizvodno od Dnjepra, uključujući gradove Nova Kahovka i Herson. Stanovnici Dnjepra se muče da prežive nakon rušenja brane, a Ministarstvo poljoprivrede predviđa za sledeću godinu veću katastrofu koja će imati globalne posledice kao rezultat gubitka jednog od najvećih rezervoara u Evropi.

Najmanje 500.000 hektara zemlje koja je ostala bez navodnjavanja moglo bi da se pretvori u pustinju. Na jugu Ukrajine poplavljeno je na desetine hektara poljoprivrednog zemljišta. "Uništenje brane znači da bi polja na jugu Ukrajine mogla da se pretvore u pustinje već sledeće godine", ističe se u saopštenju.

Usljed poplava zemlja bi mogla da izgubi nekoliko miliona tona žitarica, prema procjeni Ministarstva poljoprivrede Ukrajine. "Bez izvora vode nemoguće je uzgajati povrće. Žitarice i uljarice će se uzgajati po ekstrenzivnom modelu sa niskim prinosima", navode.

Prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu ovi sistemi su, kako navodi Ministarstvo, navodnjavali 584.000 hektara sa kojih je požnjeveno oko četiri miliona tona žitarica i uljarica. "Nekoliko puta više zemljišta će biti poplavljeno na lijevoj obali regiona, koji je trenutno pod okupacijom, saopštilo je ministarstvo.